Cultuur & Media
BNNVARA

Diederik Jekel: 'Voorlezen is vooral leuk maar ook heel belangrijk'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Jekel: 'Voorlezen is vooral leuk maar ook heel belangrijk'

Vroeger nog even een verhaaltje voor het slapengaan: een van de leukste momenten van de dag, toch? Wegdromen bij de magische woorden van Toon Tellegen, de avonturen van Kikker of de eindeloze verhalen van Jip en Janneke. Samen met ouderenpsycholoog Sarah Blom praat wetenschapsjournalist Diederik Jekel over het heilzame effect van voorlezen in De Nieuws BV.

De Vlinder en de Zwaan

De Nationale Voorleesdagen gingen vanochtend van start. Door het hele land lazen bekende Nederlanders voor. Een daarvan schuift bij ons aan om nog even een stukje voor te lezen: Diederik Jekel. Dus je kan nog even wegdromen bij de Vlinder en de Zwaan uit Langzaam, zo snel als zij konden van Toon Tellegen.

Willemijn waant zich weer zeven, bij haar ouders op de bank. "Het heeft iets geborgen inderdaad", zegt Diederik, "veel meer dan als je wat doet met de iPad." Er zijn allemaal wetenschappelijke redenen waarom voorlezen goed is voor een kind, legt Diederik uit: "Maar de primaire reden is gewoon, het is ontzettend leuk om te doen en goed om tijd met je kind door te brengen. En voor kinderen is het onwijs leuk."

Een land hier ver vandaan

Diederik: "Ik ben sowieso een ouwehoer en een verhalenverteller. Maar als je met kinderen zit en je doet dan even een stemmetje of zo, je vertelt een verhaal en het is spannend, dan zie je echt die ogen groot worden. En je kan makkelijk iemand meenemen naar een ontzettend leuk land hier ver vandaan."

Voorlezen maakt het ook makkelijker voor kinderen om zelf te gaan lezen. Het stimuleert het kind. En de tragische overgang van prentenboeken naar verhalen zonder plaatjes "vraagt ook een bepaald voorstellingsvermogen van het kind", aldus Diederik.

Quote

Voor kinderen en intelligentie en ontwikkelen is het voorlezen belangrijker dan de financiële status van de ouder

Diederik Jekel

"Voor kinderen en intelligentie en ontwikkelen is het voorlezen belangrijker dan de financiële status van de ouders", vertelt Diederik. "Het is dus leuk, maar je ziet ook dat kinderen er beter taal door leren en beter kunnen lezen." Kortom, voorlezen is naast leuk ook zeker belangrijk.

Dementie en fantasie

Maar ook voor ouderen, bijvoorbeeld met dementie, is voorlezen heilzaam. Sarah: "De droom, fantasie, je wordt weggevoerd naar een andere beleving, dat is ook zo mooi bij mensen met dementie. Het moment dat je een verhaal vertelt en je kan daar ook plaatjes bij kunt gebruiken, dan zie je dat er meer contact tot stand komt."

Quote

Het kan je ook echt uit een isolement trekken en het kan ook echt je somberheid en je angstgevoelens verminderen.

Sarah Blom

Sarah: "Mensen met dementie weten wellicht niet wat er gezegd wordt. Maar het feit dat ze iemand zien voorlezen roept een beeld op van vroeger. Het kan je ook echt uit een isolement trekken en het kan ook echt je somberheid en je angstgevoelens verminderen."

Nationaal Voorleesontbijt

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie