Cultuur & Media
VPRO

IDFA Report: Cassandro, de Mexicaanse queer worstelaar

foto: Cassandro, the Exotico!foto: Cassandro, the Exotico!
  1. Nieuwschevron right
  2. IDFA Report: Cassandro, de Mexicaanse queer worstelaar

Chauvinisten en genderbenders, dogs en underdogs, oorlogshelden en wetenschappelijke misdadigers: wat drijft deze mensen? Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zijn documentaires te zien over extravagante figuren, bijzondere subculturen en ethische kwesties. Nooit Meer Slapen is erbij en doet verslag van spraakmakende films.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maandag was het Queer Day op het festival en daarom spreekt verslaggever Tom Hofland in dit IDFA Report met Kristianus van der Waag: model, danser en ambassadeur van ‘Roze 50+’.

Hij bekeek Cassandro, the Exotico!, een documentaire over een Mexicaanse show-worstellaar die zijn macho-sport in glitterkostuum en met make-up op zijn gezicht beoefent.

Hokjes

"Ik zou willen dat ik zijn kracht had gehad toen ik jong was. Ik noem mijzelf pas sinds mijn 60ste queer", zegt Kristianus van der Waag. "Van al die hokjes moet ik niets hebben. Cassandro straalt dat ook heel erg uit. Hij noemt zichzelf geen homo, geen lesbo, geen travo. Die diversiteit in hem is een prachtig voorbeeld van queer zijn."

Cassandro, the Exotico! volgt een moeilijke periode in het leven van Cassandro, een 47 jarige Mexicaanse showworstelaar. Hij vocht bijna drie decennia als 'Exotico' in de worstelring. Maar zijn lichaam begint hem langzaam in de steek te laten. In de film kijkt de extravagante en zeer sympathieke Cassandro terug op zijn carrière.

Van der Waag: "Ik vond het een bijzondere film. Het had iets intiems. Ik was heel dicht bij Cassandro. Zijn kwetsbaarheid emotioneerde mij. Het werd prachtig in beeld gebracht."

"Toen ik rond mijn 60ste stopte met werken kreeg ik een dansvirus over mij heen. Opzoek naar plekken in Amsterdam vond ik de ‘Queer Night’. Nu sta ik daar elke woensdag heerlijk te swingen. Het is een ontdekking die mij in aanraking heeft gebracht met queers en gender diversiteit. Voor mijn 60ste noemde ik mij nog homo. Dat doe ik niet meer.’’

Cassandro, the Exotico! draait tijdens het IDFA in diverse bioscopen.

Ster advertentie
Ster advertentie