Cultuur & Media
VPRO

Three Identical Strangers: documentaire over een gescheiden drieling

foto: Three Identical Strangersfoto: Three Identical Strangers
  1. Nieuwschevron right
  2. Three Identical Strangers: documentaire over een gescheiden drieling

Chauvinisten en genderbenders, dogs en underdogs, oorlogshelden en wetenschappelijke misdadigers: wat drijft deze mensen? Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zijn documentaires te zien over extravagante figuren, bijzondere subculturen en ethische kwesties. Nooit Meer Slapen is erbij en doet verslag van spraakmakende films.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verslaggever Tom Hofland ontmoet tweelingzussen Liesbeth en Angelique (47), bekend als kunstenaarsduo L.A. Raeven. Zij bekekenThree Identical Strangers, een documentaire over een drieling die na vlak de geboorte van elkaar gescheiden werd als deel van een wetenschappelijk experiment.

L.A. Raeven is sinds kort ook drieling, want zij maakten er een robotzusje bij. "We wilden onszelf heel graag kopiëren. Annelies is een mix van ons tweeën. Op Instagram toont iedereen het perfecte plaatje van zichzelf. De emotie is weg en dan krijg je leegheid. Ons robotzusje is niet perfect. Alles zit in haar, daarom huilt ze ook. We willen de emotie van mensen raken."

Three Identical Strangers gaat over een experiment in de Verenigde Staten van begin jaren ‘80.

Drielingbroers Bobby, Eddy en David groeien op in drie compleet andere gezinnen, zonder van elkaars bestaan af te weten. De wetenschappers wilden meer te weten komen over nature en nurture; aanleg en opvoeding. Per toeval vinden de broers elkaar terug. In eerste instantie zijn ze dolblij, maar naarmate de tijd vordert, blijkt dat de hereniging treurige gevolgen heeft.

Onethisch

De zussen vinden Three Identical Strangers onethisch. "Een psychiater was geïnteresseerd en dacht niet aan het welzijn van de kinderen. Het is een interessante documentaire en vooral voor psychologen. Je ziet hoe omgeving het karakter van een mens kan veranderen."

De Nederlandse première van Three Identical Strangers vindt 21 november in Tuschinski plaats.

In het volgende IDFA Report spreken we met GLBTQ-activist Kristianus van der Waag over de documentaire Cassandro di Exotico.

Voor meer informatie kijk je op de website van Nooit Meer Slapen.

IDFA Report: Three Identical Strangers

Ster advertentie
Ster advertentie