Cultuur & Media

Vrouw op Mars #4: Het zwakke geslacht aan de macht

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouw op Mars #4: Het zwakke geslacht aan de macht

[BNNVARA] Aan wie kan je beter vragen hoe het vroeger was om vrouw te zijn dan aan je eigen moeder? Dat doet Willemijn Veenhoven in de podcast Vrouw op Mars - de serie van BNNVARA over 100 jaar vrouwenemancipatie. In de vierde aflevering praat Willemijn met Hedy d'Ancona, een van de boegbeelden van het feminisme in Nederland, en haar dochter Hadassah de Boer.

De podcast Vrouw op Mars is onderdeel van de serie Vrouw op Mars. Klik hier voor de televsie-uitzending en de webserie van Vrouw op Mars

Quote

Als er een demonstratie is, dan gaat Hedy daar met veel plezier naartoe. Ik ga dan gerust naar een meubelboulevard.

Hadassah de Boer

Allemaal mannen!

"Toen die hoofden van al die multinationals bij Rutte op bezoek waren. Allemaal mannen! Als je het hebt over een gelijke verdeling van macht, dan hebben we die niet." Hedy d'Ancona is 81 jaar en nog steeds strijdbaarder dan menig andere vrouw.

Ook dan haar dochter Hadassah: "Als er een demonstratie is, dan gaat Hedy daar met veel plezier naartoe. Ik ga dan gerust naar een meubelboulevard. Met schaamrood op de kaken, dat wel." Hadassah beseft dat ze geprofiteerd heeft van wat haar moeder voor elkaar heeft gebokst: "Voor mezelf dacht ik: ik heb het allemaal prima voor elkaar. Maar misschien ben ik een beetje blind geweest voor de verschillen die er nog zijn."

Gelijke rechten

En er zijn verschillen, vindt Hedy d'Ancona: "Ik heb nooit gedacht we zijn er al." Haar doel was om de maatschappij zo in te richten dat het gelijk was: "Het brood op de plank en de zorg binnenshuis. Daar zijn we nog ver vandaan. En kijk eens naar waar jonge vrouwen nu voor strijden, voor hun rechten in de openbare ruimte."

Quote

Iedereen kan wat voor de maatschappij betekenen buiten de politiek om

Hedy d'Ancona

Hadassah heeft nooit de ambitie gehad om in de voetsporen van haar moeder - die onder andere staatssecretaris, minister en Eerste Kamerlid is geweest - te treden: "Politiek is niets voor mij." Maar toch levert zij volgens haar moeder ook een bijdragen: "Iedereen kan wat voor de maatschappij betekenen buiten de politiek om. Wat dat betreft wordt de politiek overschat. Je verandert ook iets aan de gang van zaken in de wereld als je verontwaardigd bent en daar wat aan doet. Met de roeien riemen die je hebt."

{podcast audio="64255" caption="#4 Vrouw op Mars: Het zwakke geslacht aan de macht " }
Ster advertentie
Ster advertentie