Cultuur & Media
BNNVARA

Hardwell en het Metropole orkest: een bijzondere samenwerking op ADE

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hardwell en het Metropole orkest: een bijzondere samenwerking op ADE

Harde dancebeats, een flitsende lichtshow en... een symfonie-orkest? Jazeker! Het Metropole Orkest toont op ADE een aantal bijzondere samenwerkingen. Onder andere vanavond in de Ziggo Dome met DJ Hardwell. Zij brengen samen een ode aan de rijke geschiedenis van de dance. Directeur Jan Geert Vierkant en hoornist Pieter Hunfeld vertellen in De Nieuws BV hoe dit zo is gekomen.

Van elektronische tonen naar akoestische klanken

Vanavond is het aan Hardwell en het Metropole Orkest de eer om iedereen weg te blazen in de Ziggo Dome. Gisteren trad het orkest al op met Colin Benders - beter bekend als Kyteman. Maar nu gaan de wereldberoemde dj en het orkest samen kijken hoe ze de elektronische geluiden van Hardwell terug kunnen brengen naar akoestische klanken.

Quote

Dit is de kroon op zijn werk misschien wel tot nu toe, dus we zijn blij dat het doorgaat.

Jan Geert Vierkant

Ondanks dat Hardwell stopt, gaat dit concert nog wel door. Vierkant: "Hij heeft een verklaring op zijn website gezet en ik vond het heel treffend als je dat leest dat hij zichzelf wilt ontdekken. Hij is geleefd de afgelopen jaren, we hebben de voorbeelden gezien dat het fout kan aflopen. En, hij wil dit wel afmaken. Dit is de kroon op zijn werk misschien wel tot nu toe, dus we zijn blij dat het doorgaat."

Steeds minder elektronica, steeds meer live orkest

Maar hoe komt zo'n samenwerking dan tot stand? En, hoe gaat het klinken? Hunfeld: "We hebben arrangeurs van over de hele wereld aan het werk gezet. Vervolgens zijn we steeds verder gaan kijken hoeveel van de elektronica we nou eigenlijk live kunnen doen. En het mooie is dat, in het repetitieproces nog vorige week, steeds meer elektronica werd weggehaald, en steeds meer live orkest erin komt."

Quote

De kenmerkende beat van dance, die klinkt anders dan de kick van een drumstel.

Pieter Hunfeld

Daarnaast onderzoeken de musici welke elektronische tonen het beste worden vertolkt door welk instrument. Maar er komt nog meer bij kijken. Hunfeld: "De kenmerkende beat van dance, die klinkt anders dan de kick van een drumstel. Dus misschien moet je hem vervormen of een filter opzetten. En dat is een hele grote zoektocht geweest."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het 'niet-klassiek orkest'

Een symfonieorkest op ADE klinkt misschien als een goede grap, maar eigenlijk is het niet zo'n gekke stap die het Metropole orkest hier zet. Ze zijn al vaker bijzondere samenwerkingen aangegaan. Denk aan Within Temptation, Bono en Ella Fitzgerald, om er een paar te noemen. Vierkant: "We noemen onszelf het niet-klassiek orkest. Dus we spelen alles behalve de échte klassieke muziek."

Vierkant: "En we willen graag voorop lopen, dat betekent dat je je antennes uit moet hebben staan. Want de elektronische muziek is alive and kicking en als orkest wil je daar dan wat mee. Nu hebben we twee prachtige voorbeelden deze editie. En, wij kunnen daarmee een heel ander publiek bereiken."

Quote

Hiermee kunnen we een heel ander publiek bereiken.

Jan Geert Vierkant

Het orkest van nu

Hunfeld: "Uiteindelijk zijn wij een orkest van nu. Toen Mahler chef-dirigent was van de opera in Wenen schreef hij zijn symfonieën. En wij zijn een orkest dat nu maakt wat er nu gespeeld wordt. Soms is dat Nederlandstalig, soms is dat filmmuziek. Maar we proberen daar alle stromingen van nu in mee te pakken en deze twee dagen zijn daarin een goed voorbeeld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie