Cultuur & Media
NTR

De doden aan het woord in podcastserie ‘The Dead Society’

foto: www.thedeadsociety.nlfoto: www.thedeadsociety.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. De doden aan het woord in podcastserie ‘The Dead Society’

Als de doden konden spreken, wat zouden ze dan zeggen? Documentairemaakster Carine van Santen vertelt de verhalen achter verschillende graven op begraafplaats Soestbergen in Utrecht. Vanaf vanavond zijn 4 delen van haar podcastserie 'The Dead Society' te beluisteren bij VPRO Nooit Meer Slapen.

In deze afleveringen belicht Van Santen het leven van architect Gerrit Rietveld, schrijver/dichter Nicolaas Beets, schrijver/beeldend kunstenaar Dirkje Kuik en kunstverzamelaar Frans Jacob Otto Boijmans. Verschillende acteurs geven een stem aan de doden. Voor even mogen de overledenen nieuwsgierig zijn en krijgen ze verhalen te horen over wat er na hun dood is gebeurd.

Voortleven in herinnering

Van Santen koos bewust voor begraafplaats Soestbergen. "Ik noem het ook wel het Père-Lachaise van Utrecht omdat er zoveel bekende mensen liggen. Ik houd van begraafplaatsen: op de grafstenen staan altijd geruststellende teksten zoals ‘Heeft nu het eeuwige leven’ of ‘In de handen van God’. Voor mijn generatie is de dood minder troostrijk, mede door de afname van gelovigen. We zeggen daarom vaak dat iemand in herinnering moet voortleven, maar je komt er nooit achter hoe je zelf herinnerd wordt. Ik was benieuwd hoe het zou zijn als een aantal doden van deze begraafplaats dat wel te weten zouden komen."

Quote

Ik moest hem eerst vertellen dat hij niet lag waar hij dacht te liggen.

Carine van Santen

Gerrit Rietveld

In de eerste aflevering komt Gerrit Rietveld aan het woord. "Ik moest hem eerst vertellen dat hij niet lag waar hij dacht te liggen. Hij is oorspronkelijk begraven in Bilthoven. Minnares Truus Schröder had dat geregeld en kwam er uiteindelijk naast te liggen. In 1991 is zijn graf door zijn oudste dochter verplaatst naar Soestbergen. Ze kon het niet verkroppen dat zijn laatste rustplaats naast zijn maîtresse was."

De aflevering met Gerrit Rietveld is vanavond te horen om 12.00 uur bij Nooit Meer Slapen. Dinsdag hoort u Nicolaas Beets, woensdag Dirkje Kuik en donderdag kunstverzamelaar Frans Jacob Otto Boijmans.

https://www.vpro.nl/nooitmeerslapen.html

www.thedeadsociety.nl

Ster advertentie
Ster advertentie