Binnenland

10 tips voor een frisse adem

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 10 tips voor een frisse adem

[AVROTROS] Hoe zorg je voor een frisse en gezonde adem? Ga je helemaal los met tandfloss, mondwater of tandenstokers? Poets je een paar keer per dag je tanden of gebruik je een tongschraper? Op een rijtje: tien tips om van die slechte adem af te komen.

Zo'n één op de zeven Nederlanders heeft last van een slechte adem. Dat heet halitose. Mensen die hiervan last hebben kunnen de oorzaak vaak vinden door ontstoken tandvlees en onverzorgde tanden. Ook is bacteriële tandplak achterop de tong vaak een oorzaak. Er zijn bacteriën in je mond die eiwitten kunnen omzetten in zwavelverbindingen die een onfrisse geur veroorzaken. Dit gebeurt met name op plekken in de mond waar geen of weinig zuurstof is. Ook minder ingewikkelde oorzaken kunnen je een slechte adem bezorgen, zoals het eten van een broodje shoarma met knoflooksaus na een nacht stappen of flink doorhalen met een riante voorraad alcohol.

Is er wat aan te doen?

"Ja", zegt halitoloog Edwin Winkel, die ook parodontoloog is en verbonden is aan de Kliniek voor Parodontologie in Amsterdam. Winkel is oprichter van het slechteademspreekuur. "Het is heel makkelijk om er iets aan te doen. Mensen weten dat niet en daarom zeggen ze er ook niets over tegen elkaar." Uit reacties die bij Radar binnenkwamen zijn pepermuntjes, zoals die van Smint waar Radar eerder aandacht aan besteedde, geen oplossing. "Ik heb een hekel aan Smintjes. Daar heb je helemaal niks aan. Je maskeert er alleen mee."

Waar komt de geur vandaan?

Dat is waar Winkel mee begint als iemand tijdens zijn slechteademspreekuur binnenloopt. "Ik ruik eerst aan de neus en dan aan de mond. Er zijn verschillende soorten geuren." Winkel legt uit dat de oorzaken uit de mond, de longen en het KNO-gebied kunnen komen. "Soms moet je iemand dus doorverwijzen naar een andere specialist."

Tong grote boosdoener

Volgens Winkel is de tong de grootste boosdoener als het gaat om een slechte adem in je mond. "Als je de bacteriën op je tong laat zitten wordt het een gasfabriek. Dat gas stinkt. Rottende tanden en ontstoken tandvlees kan op zich ook ruiken, maar is een andere lucht." Het wil overigens niet zeggen dat als je last hebt van een slechte adem, je ook een vieze smaak in je mond hebt. "Dat heeft niets met elkaar te maken."

Quote

Als je de bacteriën op je tong laat zitten wordt het een gasfabriek. Dat gas stinkt.

Edwin Winkel

Tips om van je slechte adem af te komen en te voorkomen

  • Doordat de tong de grote boosdoener is voor een slechte adem, adviseert Winkel een tongschraper. Daarmee maak je de tong schoon door de tongcoating (wittig laagje) eraf te schrapen. "Doe dat elke dag. In Suriname en Indonesië doen ze dat traditioneel al heel lang."

  • Ga frequent naar de tandarts zodat problemen met je tandvlees en je gebit tijdig ontdekt kunnen worden.

  • Poets je tanden minimaal twee keer per dag met tandpasta waar fluoride in zit.

  • Gebruik na het eten tandfloss, tandenstokers of ragertjes om eetresten weg te halen.

  • Voorkom een droge mond door per dag minimaal 2,5 liter te drinken. Teveel koffie kan een droge mond veroorzaken en dus halitose.

  • Drink bij het opstaan een glas water.

  • Voorkom mondspoeling met alcohol. Daarmee beschadig je het mondslijmvlies als je dat vaak gebruikt.

  • Ontbijt je vaak met vloeibaar eten? Wissel dan met kauwbaar eten, want door vast voedsel schraap je zelf al dode cellen van je tong.

  • Stink je uit je mond door knoflook? Kauw dan na de maaltijd op een stengel peterselie of verwijder de kern uit de knoflook.

  • Stop met roken (dat is sowieso een gezonde tip).

Ook het AVROTROS-programma Zorg.nu besteedde eerder al eens aandacht aan halitose.

10 tips voor een frisse adem

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie