Binnenland

Hypotheek op maat blijkt lastig voor consument

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Hypotheek op maat blijkt lastig voor consument

[AVROTROS] Senioren en starters kunnen maar moeilijk aan een hypotheek op maat komen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis onder 23 hypotheekverstrekkers. Starters op de woningmarkt en senioren hebben, door hun financiële situatie, juist behoefte aan maatwerk in plaats van een standaardproduct.

Senioren die verhuizen naar een woning waarvan de hypotheeklasten lager liggen, of mensen die eerder stoppen met werken, waardoor een AOW-gat ontstaat, ervaren moeite om weer een nieuwe hypotheek te krijgen. Zelfs wanneer er voldoende eigen middelen aanwezig zijn blijkt dit moeilijk. Starters hebben moeite om een hypotheek te krijgen, omdat zij worden beoordeeld op hun arbeidscontract (vaak flexibel) en inkomen.

Radar besteedde eerder al aandacht aan de woningmarkt. Met name voor deze twee doelgroepen zit de huizenmarkt behoorlijk op slot, vertelde Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. Lees hier het artikel:

'Informatie vaak en weinig concreet'

Van de 23 geldverstrekkers die Vereniging Eigen Huis onderzocht, bieden er slechts tien een hypotheek op maat aan. Dat zijn met name de grote banken. Bij een hypotheek op maat wordt er een hypotheek aangeboden afhankelijk van de persoonlijke situatie van de consument als die niet in een standaardprofiel past. Tien aanbieders van maatwerkhypotheken bieden weinig concrete en vage informatie daarover aan, aldus Vereniging Eigen Huis. Voor een hypotheekadviseur wordt het dan lastig om in te schatten of de hypotheekaanvraag kans van slagen heeft.

Bij ASR, Lloyds Bank, Aegon, Centraal Beheer, Venn Hypotheken, Delta Lloyd, Woonfonds en vooralsnog MUNT is maatwerk alleen mogelijk als tijdens de aanvraag blijkt dat de consument toch niet binnen de reguliere normen past. Wie niet aan de standaard inkomensnormen voldoet, kan niet terecht bij Argenta, BijBouwe, Merius, Moneyou en vooralsnog NIBC.

Bron: Vereniging Eigen Huis/Radar

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie