Binnenland

Politie doet niets met aangifte: dit kan je doen

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie doet niets met aangifte: dit kan je doen

[AVROTROS] Je doet aangifte bij de politie, maar die doet er vervolgens niks mee. Het overkomt jaarlijks honderdduizenden Nederlanders. Hun bezittingen zijn vernield, ze zijn slachtoffer van mishandeling geworden of er zijn spullen van hen gestolen. Moet je je daar dan bij neerleggen?

Politie doet niets met aangifte: dit kan je doen

Linda Koops uit Assen parkeerde in februari haar auto in de Neptunesgarage in de Drentse hoofdstad. Samen met haar man ging ze rustig boodschappen doen, maar toen ze terugkwam bleek de auto flink beschadigd. "Degene die dat gedaan heeft, had geen briefje achtergelaten", vertelt Linda. Ze besloot aangifte te doen bij de politie, maar die vond dat de zaak geen prioriteit heeft. Slecht nieuws dus voor Linda.

Toch liet Linda zich niet uit het veld slaan. Ze nam nogmaals contact op met de politie met het verzoek om wel een onderzoek in te stellen. "De agenten waren heel aardig, maar konden me niet helpen. Ze zeggen dat ze de beelden niet mogen vorderen van de gemeente, die de eigenaar is van de parkeergarage. Ze beroepen zich daarbij op artikel 126nd van het Wetboek van Strafvordering." In dit artikel staat vermeld wanneer de Officier van Justitie beelden mag vorderen, opvragen dus. Dat mag bijvoorbeeld wanneer iemand verdacht wordt van een misdrijf waar vier jaar celstraf of meer op staat. Het 'verlaten van een plaats ongeval', want zo heet hetgeen Linda overkomen is officieel, valt daar niet onder.

'Politie had ook kunnen vragen'

Strafrechtadvocaat Sander Arts van Singel Advocaten snapt die opstelling van de politie niet. "Waarom vraagt men deze gegevens niet gewoon op in plaats van vorderen? De politie kan immers gewoon een brief sturen met de vraag de gegevens te overleggen. Als die beelden dan vrijwillig worden verstrekt, dan kunnen die gewoon voor het onderzoek worden gebruikt." Volgens de advocaat wordt aan dergelijke verzoeken vaak gehoor gegeven. Mocht dat nou niet werken, dan kun je volgens Arts als escape altijd nog naar het Gerechtshof en het Hof vragen een onderzoek 'te gelasten'. "Je moet daarvoor wel eerst het Openbaar Ministerie vragen of zij je zaak in behandeling willen nemen."

Politie blijft bij haar standpunt

Ook als Radar belt blijft de politie op het standpunt dat zij juridisch juist heeft gehandeld. Volgens teamchef Noord-Drenthe Anko Lange staat vragen in de jurisprudentie gelijk aan vorderen. "De Hoge Raad heeft dat eerder al bepaald. Dus stel dat wij om die beelden zouden vragen, dan kan de advocaat van de tegenpartij direct de vraag terugstellen of wij het beeldmateriaal wel rechtmatig hebben verkregen." Wel wil Lange nogmaals gaan kijken naar de zaak. "Als politie kunnen we eigenlijk nog heel weinig voor mevrouw doen, maar we zullen wel contact opnemen om haar nog wat tips te geven over wat zij zelf kan ondernemen." Daarnaast wordt haar aangifte nogmaals grondig bekeken.

Juridisch heeft de politie misschien wel juist gehandeld, rechtvaardig voelt het niet voor Linda. Zij moet namelijk 1350 euro betalen voor het herstel van de schade aan haar auto. Ze is wel allrisk verzekerd, maar gebruikmaken van de verzekering betekent mogelijk dat haar premie de komende jaren flink omhoog gaat.

Veel meldingen over loze aangiften

Radar kreeg meer meldingen van consumenten waarbij de politie niets deed met de aangifte. Zo vertelt Alma dat haar telefoon eens gestolen werd op een metrostation, dat vol hing met camera's. Ze gaf al haar gegevens aan de politie, inclusief het serienummer van haar telefoon, maar daar werd niks mee gedaan. Gerard voegt zich bij de mensen die teleurgesteld zijn in de politie. Hij verhuurde apparatuur ter waarde van 13.000 euro aan een klant. Toen hij het vervolgens weer kwam ophalen, bleek een andere verhuurder ermee vandoor te zijn. "Ik had zijn naam, zijn adres en de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, maar de politie deed niks. Ik heb vervolgens een klacht ingediend bij het Openbaar Ministerie en toen kreeg ik als antwoord dat zij niet verplicht zijn om alles te behandelen.

Korpschef begrijpt teleurstelling burgers

Klachten over de politie komen uit het hele land. Daarom vroeg Radar korpschef Erik Akerboom wat hij ervan vindt dat zo vaak aangiftes niet in behandeling worden genomen. "Dat is heel tragisch, want iedere aangifte is voor een mens hartstikke belangrijk," zegt hij. "Wij krijgen zo'n 850.000 aangiftes per jaar binnen en de realiteit is dat we moeten kiezen. Dan zijn we liever eerlijk tegen de mensen en hoe pijnlijk dat ook is, we geven dat terug aan de slachtoffers omdat we daar eerlijk over willen zijn."

Wel roept de korpschef mensen op om aangifte te blijven doen. Volgens hem is dat belangrijk om de misdaad in beeld te brengen. Uit de meest recente CBS-cijfers blijkt namelijk dat maar een kwart van de mensen in Nederland bereid is om aangifte te doen. Het beeld is bij velen dat de politie niks doet als je aangifte doet van 'kleiner leed'. "Iedere politieman vindt dat vreselijk om te horen, maar helaas moeten we ook realist zijn en een nuchtere keuze maken tussen wie een ernstige zaak heeft en wie een zaak heeft waar we geen energie in kunnen steken." Als je het er niet mee eens bent dat de politie jouw zaak niet in behandeling neemt, kun je volgens Akerboom een klacht indienen. "Beter is het om met de politie in contact te treden hierover. Zeker als je ook nog nieuwe informatie hebt."

Tips: hoe laat jij de politie iets met jouw aangifte doen?

Toch zijn er nog meer manieren om de politie aan het werk te zetten met jouw aangifte, meent advocaat Sander Arts. "Ik zou een brief schrijven naar de politie en hen aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Vraag ze binnen een paar dagen te reageren en stap daarna naar het Openbaar Ministerie. Uiteindelijk moeten we realiseren dat je daar moet zijn. We moeten niet constant de vinger wijzen naar de politie, want die voeren het beleid van de politiek en het ministerie alleen maar uit. Mocht het Openbaar Ministerie niks met je klacht willen doen, dan kun je naar het Hof stappen." Voor die hele procedure heb je geen advocaat nodig, maar handig kan dat wel zijn.

Ben je slachtoffer geworden en wil je dat de politie iets met jouw aangifte doet? Gebruik dan de volgende tips:

  • Zorg altijd dat je aangifte volledig is. Voeg zoveel mogelijk informatie toe over de mogelijke dader, zodat de politie voldoende aanknopingspunten heeft.

  • Ook als je later meer over de dader te weten komt, kun je dat weer melden bij de politie. Mogelijk is er dan genoeg materiaal om tot actie over te gaan.

  • Verzamel zelf ook bewijs. Bewakingsbeelden bijvoorbeeld, maar ook getuigen die willen vertellen wat er gebeurd is.

  • Benader om die informatie te verzamelen ook zelf actief de eigenaren van bewakingscamera's. Dat kunnen parkeergarages zijn, maar ook particulieren en gemeenten.

  • Wijst de politie jouw aangifte in eerste instantie af? Dan kun je een gesprek aanvragen om nogmaals jouw belang te vertellen, mogelijk komen bij het gesprek meer aanknopingspunten op tafel waar de politie iets mee kan.

  • Wil de politie dan nog geen actie ondernemen en ben jij ervan overtuigd dat er voldoende bewijs is? Dan kun je een klacht indienen bij de politie of meteen naar de Officier van Justitie gaan. Deze bepaalt dan wat de politie moet doen.

  • Wil ook de Officier van Justitie niet tot vervolging overgaan? Dan kun je het Gerechtshof via een zogenoemde Artikel 12-procedure vragen om het Openbaar Ministerie te verplichten om vervolging in te stellen.

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie