Binnenland

Goed nieuws voor mantelzorger: gemeente betaalt uitvaart

foto: Google Streetviewfoto: Google Streetview
  1. Nieuwschevron right
  2. Goed nieuws voor mantelzorger: gemeente betaalt uitvaart

[AVROTROS] De gemeente Krimpenerwaard gaat de kosten, die mantelzorger Dolf Taekema maakte voor de begrafenis van de man die hij verzorgde, toch betalen. Dat heeft de gemeente aan Radar laten weten. Vorige week vertelde Dolf in de uitzending over de zorg die hij vierenhalf jaar verleende als mantelzorger. Toen hij na het overlijden de uitvaart van de man regelde, wilde de gemeente dat hij daarvoor ging betalen.

Krimpenerwaard gaat begraafkosten mantelzorger betalen

Gemeente is ongelukkig

De gemeente is achteraf ongelukkig over de situatie. "We betreuren de ontstane situatie en vinden het erg vervelend dat dit proces zo verlopen is. We willen benadrukken dat we mantelzorgers zeer waarderen. Mantelzorgers vervullen een erg belangrijke rol voor de inwoners van onze gemeente", schrijft zij in een verklaring. "Het siert de heer Taekema dat hij zich zo lang als mantelzorger heeft ingezet. Na het overlijden regelde hij ook alles formeel met een begrafenisondernemer. Vervolgens verzocht hij de gemeente om een tegemoetkoming in de kosten van het begraven en het grafonderhoud. Hiervoor bleken, na onderzoek door de gemeente, geen wettelijke mogelijkheid te zijn."

Compensatie uit coulance

Afgelopen week ging de gemeente opnieuw om tafel met Dolf. Ditmaal zat hij niet alleen om tafel met ambtenaren, maar ook met burgemeester Cazemier en wethouder Boere. "Tijdens het gesprek is opnieuw waardering uitgesproken voor zijn inzet als mantelzorger. Duidelijk is dat hij als mantelzorger een fout heeft gemaakt en de grens van mantelzorg heeft overschreden. Het college heeft besloten om in deze zaak - uit coulance - de kosten te vergoeden. Voorwaarde hiervoor is dat de heer Taekema aannemelijk maakt dat hij hiervoor in aanmerking was gekomen, als hij tijdig het verzoek had ingediend bij de gemeente." Eerder al gaf de rechter de gemeente gelijk.

"Verder verklaart de gemeente: "De zaak van de heer Taekema was een leermoment voor de gemeente. Er is besloten mantelzorgers beter te informeren over hun taken en verantwoordelijkheden."

Reactie Dolf

Zelf is Dolf verbaasd als Radar hem belt met het goede nieuws. "De gemeente heeft mij geen bericht gestuurd en ook niet gebeld", vertelt hij."“Ik ga dus een brief sturen naar burgemeester en wethouders met de vraag wat ze precies van me willen hebben." Wel is hij blij met de uitspraak. "Dit betekent dat er een vorm van jurisprudentie is en dat iedere gemeente dit voorbeeld zou kunnen overnemen."

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie