Binnenland

Je mag de kerstboom weer zetten: 8 tips om hem mooi te houden

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Je mag de kerstboom weer zetten: 8 tips om hem mooi te houden

[AVROTROS] Tuinwinkel Welkoop adverteert dat ze de beste kerstbomen van Nederland verkopen, maar wat is eigenlijk de beste kerstboom? Hoe zorg je dat de boom mooi blijft tot de kerst?

Je mag de kerstboom weer zetten: 8 tips om hem mooi te houden

In deze tijd van het jaar lijk je op elke hoek van de straat een kerstboom te kunnen kopen. Tuincentra, bouwmarkten, de groothandel, Albert Heijn en zelfs bij het Zweedse warenhuis IKEA kan je een kerstboom kopen. Bij Welkoop hebben ze volgens een radioreclame en de reclamefolder alleen de "allerbeste, allermooiste en allervolste exemplaren". Radar belt met Welkoop en die zegt dat er dit jaar alleen bomen uit Nederland worden verkocht. De medewerker van de klantenservice zegt dat de winkel veel reacties krijgt dat de bomen mooi en vol zijn, maar of het de beste bomen zijn "zal moeten blijken uit hoe de reacties achteraf zijn".

Welke boom moet je hebben?

Wie een boom wil hebben die naaldvast is en niet prikt doet er goed aan om een Nordmann te kopen, als je voor een echte boom gaat natuurlijk. Wie helemaal geen uitvallende naalden wil hebben kan beter voor een kunstkerstboom gaan.

Hans Smeets is van expertisecentrum Delphy en gespecialiseerd in kerstbomen. Smeets is ook medeoprichter van de Vereniging voor Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK). Hij erkent dat Nordmann een boom is waarvan weinig naalden uitvallen, die niet prikt en ook breed is. Er komen steeds meer bomen uit Nederland. Voorheen kwamen ze meestal uit Duitsland en Denemarken. "Vooral de Denen zijn erg goed in het kweken van de Nordmann." Je hebt ook de Fraserspar (Abies fraserie). Deze spar lijkt op de Nordmann met afgeronde naalden en weinig uitval. "De Fraserspar is veel slanker en komt oorspronkelijk uit Amerika. Hij heeft snel last van ziekten, maar Deense kwekers zijn er mee bezig om die boom te verbeteren.

Wat mag een boom kosten?

IKEA stunt met een kerstboom van één euro en ook een Nordmann van 150 centimeter hoog kan je al kopen voor 17,50 euro. "Te goedkoop", zegt Smeets. "Het telen van een boom van bijvoorbeeld twee meter kost acht tot tien jaar. Kerstbomen uit Nederland zouden overigens duurder moeten zijn, want de grondprijs is hier hoger dan in Nederland of Denemarken." Volgens Smeets is kerstbomenteelt niet slecht voor de natuur, maar als hij uit Denemarken moet komen moet hij wel relatief ver vervoer worden met de vrachtwagen. "Als een boom uit Nederland komt is dat beter voor het milieu, want dan heeft hij tien jaar zuurstof staan afgeven in onze eigen lucht en hoef hij niet ver vervoerd te worden."

Hoe kan je je boom mooi houden?

Samen met Hans Smeets zet Radar een aantal tips op een rijtje hoe je je (echte) kerstboom zo lang mogelijk mooi kan houden.

  • Geef je boom water. Vooral de eerste dagen drinken bomen veel water.

  • Laat de boom even een dag acclimatiseren in de schuur voordat je hem naar binnen haalt, anders is het temperatuurverschil te groot.

  • Heb je een afgezaagde boom? Snij hem dan aan net als een snijbloem: zaag er een plakje af.

  • Iets nieuws uit Duitsland is het van onder boren van een gat in het midden van de stam. Vervolgens zet je hem op een speciale standaard. Hij staat als een huis en zo kan je hem makkelijk water geven.

  • Overweeg een boom met kluit te kopen. Dat is beter volgens kerstbomendeskundige Hans Smeets. "Je moet de kluit ook goed vochtig houden, zeker als je hem net hebt gekocht."

  • Gebruik speciale plantenvoeding voor kerstbomen.

  • Zet je kerstboom niet naast de verwarming, want daardoor kan de boom sneller uitdrogen. Je kan de boom ook beter niet in de buurt van direct zonlicht plaatsen, een beschutte plek is dus beter. Zijn je lichtjes ook beter te zien.

  • Nepsneeuw ziet er mooi uit in een boom, maar is niet altijd goed voor de boom.

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie