Binnenland

Deze drogisterijketen kent verschil wintertijd en zomertijd niet

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze drogisterijketen kent verschil wintertijd en zomertijd niet

[AVROTROS] Een bekende Nederlandse drogisterijketen adverteert dat dit weekend de klok een uur naar voren gaat waardoor we een uurtje minder kunnen slapen. De drogist verkoopt middeltjes om je te helpen een uurtje minder te slapen. Miljoenen mensen hebben de folder inmiddels in de brievenbus.

Deze drogisterijketen kent verschil wintertijd en zomertijd niet

Het blijft altijd lastig als de klok een uurtje verzet moet worden van wintertijd naar zomertijd en vice versa. Gaat hij vooruit of achteruit? Drogisterij Trekpleister slaat de plank volledig mis in de folder van deze week. Het adverteert dat de klok een uur vooruit gaat waardoor we een uur minder kunnen slapen. Daarnaast prijst het een assortiment supplementen aan "dat daarbij kan ondersteunen". Waarom zou je minder willen slapen?

'Voorjaar vooruit'

Met de overgang naar de wintertijd gaat de klok juist een uur achteruit waardoor je een uur langer kan slapen. Trekpleister is kennelijk nog niet op de hoogte van het ezelsbruggetje 'voorjaar vooruit'. Daarnaast is het twijfelachtig of je gebaat bent bij supplementen die helpen dat je minder slaapt.

Gezond kraakbeen

Wat eveneens niet helemaal lijkt te kloppen is het middel GluconCombi op deze pagina van de folder. Dat zou ook moeten helpen bij de overgang naar de wintertijd, maar is in feite een middel voor je kraakbeen. Glucosamine heeft dus niets met slapen te maken.

Drukfoutje bedankt

Radar belt maar even met Trekpleister om hen te attenderen op de fouten in de folder. Een medewerker van de klantenservice zegt dat het gaat om een drukfout en dat we inderdaad allemaal een uurtje langer kunnen slapen. "Glucosamine is inderdaad voor behoud van kraakbeen. Wat dat exact te maken heeft met de wintertijd kan ik het antwoord niet op geven."

Langere files

Het verzetten van de klok twee keer per jaar zorgt voor een hoop 'gedoe'. De VerkeersInformatieDienst (VID) meldde reeds dat er "rekening gehouden moet worden met drukkere avondspitsen en langere files". Dat komt omdat het dan donker wordt terwijl op dat moment de avondspits z'n hoogtepunt bereikt. Zo stond er in 2016 zo'n 300 kilometer file op de eerste maandagavond na het overschakelen naar de wintertijd.

Zomertijd afschaffen?

Uit onderzoek van het Radar Testpanell in maart van dit jaar onder 1800 respondenten blijkt dat 64% de zomertijd graag ziet verdwijnen. Inmiddels wordt er ook op Europees niveau gesproken over het afschaffen van de zomertijd. Het Europees Parlement gaat er over stemmen. "Voor het zover is zijn we zeker twee jaar verder", zegt Kees Bos, woordvoerder van Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik, tegen RTL Nieuws.

Tips om slaapklachten te voorkomen

Veel mensen vinden het niet prettig dat twee keer per jaar de klok wordt verzet. Ook zou men er zelfs last van hebben doordat het kan leiden tot slaapproblemen. Sigrid Pillen is somnoloog en kinderneuroloog en verbonden aan het Kempenhaeghe Centrum voor Slaapgeneeskunde. Het centrum geeft een aantal tips om slaapklachten te voorkomen. Let er bijvoorbeeld op dat je het televisiekijken of lezen in bed beperkt tot maximaal een half uur. Lig niet langer in bed dan acht uur en sta in het weekend maximaal twee uur later op. Cafeïne kan je maar beter vermijden na 18.00, zorg voor lichamelijke activiteit overdag en draai de wekker om zodat je er niet steeds naar hoeft te kijken. "Het steeds zien van de tijd geeft enkel onrust" tipt Kempenhaeghe op hun website.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie