Binnenland

13 tips om je huis brandveilig te maken

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 13 tips om je huis brandveilig te maken

[AVROTROS] Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van woningbrand. Soms is er alleen materiële schade, maar ieder jaar zijn er honderden gewonden en tientallen doden. Brand is goed te voorkomen, maar dan moet je wel maatregelen nemen. Samen met de brandweer geven we tips hoe je dat het best kan doen.

13 tips om je huis brandveilig te maken

Dagelijks rukt de brandweer uit voor een woningbrand en steeds hoop je dat het jou niet overkomt. Het gevaar ligt echter op de loer. Ben Derriks is van de Brandweer Gooi en Vechtstreek. Hij geeft voorlichting hoe je je huis brandveilig kan maken en ook doet hij woningchecks, vaak op verzoek van bewoners zelf en dan met name ouderen.

Hoe snel grijpt een brand om zich heen?

Steeds sneller. Het hangt af van de vuurbelasting. Dat is de hoeveelheid brandbare materialen in een ruimte. "Een eikenhouten bankstel van vroeger brandde bijna niet, maar tegenwoordig is veel van spaanplaat. Dat brandt heel snel." Derriks zegt dat mensen 's nachts deuren moeten sluiten. Als er 's nachts ineens brand ontstaat zorgen openstaande deuren dat het vuur wordt aangewakkerd. Kies voor rookmelders die goed hoorbaar zijn.

Waardoor ontstaat brand?

De brandweer schrijft dat de drie meestvoorkomende oorzaken van brand zijn: stoken, koken en een elektrisch apparaat. Als je een schoorsteen en open haard hebt, zorg dan dat je schoon en droog loofhout hebt dat minimaal anderhalf jaar is gedroogd. Je moet je schoorsteen elk jaar laten reinigen en controleren door een bedrijf. Let er wel op dat dat bedrijf is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroonbond (ASPB).

De oven, frituurpan en magnetron zijn vaak de bron van een brand in de keuken, maar ook in de pan op het fornuis. Gebruik daarom een kookwekker en zorg dat je geen brandbare spullen hebt rondom het fornuis.

De wasmachine en wasdroger zijn ook belangrijke veroorzakers van brand. "Reinig daarom de filters en haal apparaten eens per jaar van hun plaats."

Brand? Wat doe je dan?

Is er brand in de pan? Sluit die dan af met het deksel en niet met water. Zet ook de afzuiger uit en ga niet aan de wandel met de pan. Schoorsteenbranden kan je het best doven met zand en door de schoorsteenklep te sluiten. Ga niet met water gooien, dan kan er een explosie ontstaan. Als er in huis een beginnende brand ontstaat kan je die het best zelf blussen met een blusapparaat. Gebruik korte stoten en doe het alleen als je zelf geen gevaar oploopt. Mocht de brand snel om zich heenslaan, alarmeer dan de brandweer door 112 te bellen.

Tips!

Derriks geeft een aantal tips welke maatregelen je moet nemen om het risico op brand zoveel mogelijk te verkleinen. Ook de Radar-achterban heeft een aantal tips doorgestuurd via de Radar app.

  • Plaats op elke verdieping rookmelders en een blusdeken.

  • Heb je een achterdeur? Zorg dan dat daar een sleutel insteekt zodat je altijd naar buiten kan.

  • Zorg voor een goede en grote brandblusser in huis.

  • Brandblussers zijn niet eeuwig houdbaar. Die moet je om de twee jaar laten keuren.

  • Rookkanaal in huis? Laat die tijdig reinigen. Daar kunnen vogelnesten in gebouwd zijn.

  • In de winter is er gevaar voor koolmonoxide. Plaats daarom koolmonoxidemelders.

  • Stofverzamelingen in bijvoorbeeld een ventilatiegat zijn zeer brandgevoelig.

  • Stekkerdozen zijn enorm handig, maar als je daar teveel opladers in plugt die veel vermogen vragen, dan is er een risico op kortsluiting en brand. Veel oude woningen hebben bijvoorbeeld geen aardlekschakelaar.

  • Wasmachines en vaatwassers kunnen in brand vliegen door kortsluiting, omdat er teveel stof in zit, ze overbelast of te oud zijn. Veel mensen hebben een droger op zolder, zorg dus dat daar ook een rookmelder hangt.

  • Heb je halogeenlampen? Die kan je beter niet te dicht bij de gordijnen of plafond hangen. Vervang ze door LED- of spaarlampen.

  • Lekker op de bank met een kaarsje op tafel kan enorm gezellig zijn, maar ook gevaarlijk. Let er dus op dat de standaard van een niet-brandbaar materiaal is. Zet kaarsen ook niet dichtbij gordijnen.

  • Installeer een fireblocker. Dit apparaatje plaats je aan de binnenkant van een droger of wasmachine. Bij brand komt er automatisch blusmiddel vrij.

  • In bed kan een elektrische deken heel lekker zijn, maar door oververhitting of kortsluiting kan zo'n deken brand veroorzaken. Check voor gebruik nadat hij lange tijd in de kast gelezen heeft even de bedrading en test de deken voordat je hem in bed legt.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie