Binnenland

Ex-rokers kunnen fors besparen op overlijdensrisicoverzekering

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Ex-rokers kunnen fors besparen op overlijdensrisicoverzekering

[AVROTROS] Mensen die gestopt zijn met roken betalen mogelijk nog veel te veel voor hun overlijdensrisicoverzekering. Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingswebsite Independer, in opdracht van Radar.

Zo'n verzekering sluit je af in combinatie met een hypotheek en zorgt ervoor dat nabestaanden niet met hoge kosten worden opgezadeld. Voor rokers zijn de premies hoog, maar wanneer je minstens twee jaar bent gestopt met roken, kan de premie mogelijk naar beneden.

Veel mensen met een overlijdensrisicoverzekering zijn niet op de hoogte van het feit dat ze mogelijk korting kunnen krijgen als ze stoppen met roken, blijkt uit onderzoek van het Radar Testpanel. 85% van de deelnemers met zo'n verzekering die met deze regeling te maken hebben doordat ze roken of hebben gerookt, is hier niet van op de hoogte. Toch kan de besparing over de gehele looptijd oplopen tot 9.245 euro. Ook Reina van der Vlugt wist dit niet. Zij en haar man sloten in 1995 hun eerste hypotheek af en rookten toen nog. In 2002 stopten ze, maar toen in 2008 hun hypotheek veranderd werd, is er niet naar gevraagd.

Reina vindt dit niet kunnen. "Het is absoluut niet ter sprake gekomen. Ik vind het heel kwalijk dat ze daar niet open over zijn." Reina is niet de enige. 61% van de 13.380 deelnemers aan het onderzoek vindt dat hun verzekering eens per jaar moet informeren of er veranderingen zijn. Een even grote groep vindt het terecht dat je meer betaalt als je rookt.

'Alle verzekeraars geven niet-rokers korting'

Volgens Guido Rodenburg van Independer is het logisch dat voor rokers een hogere premie wordt gerekend. "We weten dat roken slecht is voor de gezondheid. Een roker overlijdt gemiddeld op een jongere leeftijd dan een niet-roker. Jong overlijden kost de verzekeraar meer geld en dat zie je terug in de premie." Daarom bieden alle verzekeraars een korting voor mensen die niet roken of gestopt zijn.

Rodenburg raadt ten stelligste af om te liegen over de vraag of je rookt. "Als je fraudeert is de consequentie dat de uitkering bij overlijden flink lager (tot wel 50%) uitvalt. Komt een verzekeraar erachter dat je fraude pleegt tijdens de looptijd, dan kan hij de verzekering beëindigen." Via onder meer bloedonderzoek kan de verzekeraar zien of je in de afgelopen twee jaar hebt gerookt.

Let op voorwaarden bij oversluiten

Hoewel je premie dus mogelijk naar beneden kan als je gestopt bent met roken, komt het financiële klachteninstituut Kifid met een waarschuwing: laat je goed informeren door een financieel adviseur voordat je besluit om je verzekering over te sluiten. Als je de overlijdensrisicoverzekering oversluit kan gevraagd worden om opnieuw een medische verklaring in te vullen. Ook kunnen de voorwaarden van je nieuwe polis ongunstiger zijn.

Ex-rokers kunnen fors besparen op overlijdensrisicoverzekering

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie