Binnenland

Nederlandse Drinkwater Instituut claimt onwaarheden over kwaliteit drinkwater

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse Drinkwater Instituut claimt onwaarheden over kwaliteit drinkwater

[AVROTROS] Het water dat je thuis drinkt bevat schadelijke stoffen die op lange termijn de gezondheid aantasten. Dat stelt het Nederlandse Drinkwater Instituut (NDWI) dat hierover een mail stuurde naar consumenten. Volgens het bedrijf zorgt hun filter voor veilig drinkwater. Onzin, zeggen deskundigen. Misleiding, vindt de door Radar geraadpleegde advocaat.

Romano Baardman kreeg onlangs die mail van het NDWI, waarin gesteld werd dat het drinkwater in Den Haag vervuild zou zijn. Ook andere consumenten door heel Nederland kregen een vergelijkbare melding over hun woonplaats. "Dit is natuurlijk ki-ka-kolder. Het bedrijf doet voorkomen alsof het een non-profitinstelling is, terwijl het gewoon een commercieel verdienmodel betreft."

Deskundigen: claims zijn onwaar

Radar liet drinkwaterdeskundige Roberta Hofman van wateronderzoeksinstituut KWR de claims van het NDWI zien. Zo zou het filter chloor en fluoride uit kraanwater filteren. "Hun claims zijn totaal onwaar. De enige claim die klopt is dat je geen chloor proeft, maar dat doe je zonder filter ook niet." Chloor zit namelijk niet in kraanwater en ook het gebruik van fluoride is al veertig jaar verboden.

Het bedrijf speelt in op het feit dat de laatste tijd in het nieuws was dat in drinkwater medicijnresten zijn aangetroffen. Hofman: "Het kan in de bronnen van drinkwater zitten, maar drinkwater zelf is veilig. Er kan soms een hele lage concentratie van een stofje in zitten, maar dan moet je denken aan één tabletje paracetamol opgelost in zes olympische zwembaden. Als de concentratie in de bron te hoog is, wordt hiervan geen drinkwater gemaakt."

Eén paracetamol per 685 jaar

Er kunnen dus wel medicijnresten in het drinkwater zitten, maar de hoeveelheid daarvan is niet schadelijk. Om een voorbeeld te geven: er is een bepaalde maximumhoeveelheid paracetamol dat in het drinkwater mag zitten. Stel dat je elke dag twee liter kraanwater drinkt waarin de maximale hoeveelheid zit, dan duurt het 685 jaar voordat je één hele paracetamol binnen hebt. "In de praktijk zit er 500 tot 1000 keer zo weinig in, dus zal het in werkelijkheid 500 tot 1000 keer langer duren", stelt Hofman.

Advocaat: sprake van misleiding

Advocaat Jan Hendrik Vogelsang van Kneppelhout & Korthals Advocaten dook in het Nederlandse Drinkwater Instituut en concludeert: "Hier is duidelijk sprake van misleiding van de consument. Ik vind dat het Nederlandse Drinkwater Instituut haar producten probeert te verkopen door middel van duidelijke bangmakerij". Volgens Vogelsang kunnen consumenten binnen twee weken na aankoop de koop annuleren. "Anders zal de overeenkomt moeten worden vernietigd op grond van misleiding of dwaling."

Radar heeft het NDWI uitgenodigd voor de uitzending en hoewel het bedrijf aanvankelijk positief reageerde, neemt het inmiddels de telefoon niet meer op.

Heb jij zo'n filter gekocht en wil je de koopovereenkomst vernietigen? Gebruik dan deze voorbeeldbrief.

Nederlandse Drinkwater Instituut claimt onwaarheden over kwaliteit drinkwater

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie