Binnenland

Deze financiële zaken moet jij in 2018 nog regelen

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze financiële zaken moet jij in 2018 nog regelen

[AVROTROS] Is het verstandig om in 2018 extra af te lossen op je hypotheek? Hoeveel kun je dit jaar nog aan je kinderen en kleinkinderen schenken? Is het in financieel opzicht verstandig om nog dit jaar met een studie te starten? Radar zet de belangrijkste financiële zaken op een rijtje die je dit jaar nog moet regelen voor fiscaal voordeel in 2019.

Er gaat een hoop veranderen volgend jaar op financieel vlak, maar je kan nu al maatregelen nemen om te voorkomen dat je volgend jaar teveel betaalt. De achterban van Radar stelde diverse vragen en wij hebben samen met Jeroen Wolfsen van Moneywise op een rijtje gezet wat jij dit jaar financieel nog moet regelen.

Btw omhoog: 'Ga dit jaar nog naar de kapper'

Per 1 januari gaat het lage btw-tarief omhoog van zes naar negen procent. Wolfsen: "Boodschappen worden volgend jaar duurder. Voor iedere honderd euro ga je 2,38 euro meer betalen. Dat geldt niet alleen voor de supermarkt. Ook boeken, bloemen, de kapper én een bezoek aan musea en attracties worden duurder." Daar tegenover staat een verlaging voor gezonde producten. "Op producten als bronwater en suikervrije frisdranken gaat de btw omlaag. We moeten gezonder gaan leven. Overigens is het maar de vraag wie de btw-verhoging gaat betalen. Wij als consument of de winkel? Tandpasta voor 1,99 euro of wordt het 2,09 euro voor een tube?'

Verder wijst Wolfsen erop dat ook de btw op e-books verlaagd zou moeten worden. "Die is nu nog 21%, maar die zou naar beneden moeten gaan."

Hoeveel mag je schenken?

Sinterklaas is geweest en kerst komt eraan. Het is een moment voor veel (groot)ouders om hun kinderen én kleinkinderen een mooi bedrag te geven. Hoeveel mag nou belastingvrij geschonken worden? Wolfsen: "In 2018 mag je je kinderen 5363 euro schenken, voor kleinkinderen en derden geldt een grens van 2147 euro." Daarnaast kan tot de leeftijd van veertig jaar bereikt is eenmalig 25.731 belastingvrij worden geschonken, mag eenmalig 53.602 euro geschonken worden voor een studie én mag 100.800 euro geschonken worden voor een huis. Wolfsen: "Let op als je meer dan 2147 euro schenkt aan vrienden, dan betalen zij namelijk 30% schenkingsbelasting."

Luisteraar Kees wilde weten of hij de reiskosten die hij maakt voor de opvang van zijn kleinkinderen kan zien als schenking. Wolfsen: "Misschien ontstaat door woorden als 'schenkingsvrijstelling' de indruk dat er een soort voordeel bestaat door te schenken, alsof er belastingaftrek opzit. Dat is niet echt het geval. Door gebruik te maken van de schenkingsvrijstelling voorkom je dat de ontvanger schenkbelasting moet ontvangen. Een verjaardags- of sinterklaascadeau is geen schenking. Als je dit toch gaat benoemen als schenking, is de verkrijger eerder door zijn vrijstelling heen en moet er juist eerder belasting betaald worden, een tegenovergesteld effect dus."

Veel spaargeld? Los hypotheek versneld af

Het versneld aflossen van de hypotheek is vooral aantrekkelijk voor mensen met een ruime portemonnee. "Als je meer dan 30.360 euro aan vermogen hebt (per persoon) ga je in 2019 daarover 0,58% belasting betalen. Dat is wel minder dan de 1,2% die nu geldt. Toch is het ook zo dat je nauwelijks rente krijgt op een spaarrekening. Dus als je spaargeld hebt en je betaalt een hoge hypotheekrente, dan is aflossen verstandig."

NHG gaat omhoog

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG), een soort verzekering voor als het huis onder de hypotheekwaarde verkocht wordt, gaat op 1 januari 2019 omhoog. Nu vallen alle woningen die minder waard zijn dan 265.000 euro onder de regeling, na de jaarwisseling wordt die grens verhoogd naar 290.000 euro. Wolfsen: "Neem je energiezuinige maatregelen voor je woning? Dan kun je daar nog eens 17.400 euro bovenop tellen. Verder daalt de prijs voor deelname van 1% naar 0,9%." Koop je dus een woning en wil je gebruik maken van de NHG-regeling? Dan is even afwachten dus verstandig.

Aftrek studiekosten verlengd

Tegen alle verwachtingen in heeft de regering de plannen voor het schrappen van de aftrek van studiekosten met een jaar uitgesteld. Wolfsen: "Ben je van plan om nog een keer een opleiding of studie te volgen, pak dan door! De kosten zijn in 2018 en 2019 nog af te trekken van de inkomstenbelasting als 'persoonsgebonden aftrekpost voor scholingsuitgaven'. In 2020 vervalt dit en komt er een individuele leerrekening. De leerrekening is een studiepot, die moet worden gevuld door de overheid, werkgevers en werknemers. Je krijgt het geld niet zelf in handen, maar het wordt op een rekening gestald. Je kunt het geld eraf halen als je een opleiding volgt bij een erkende opleider."

Deze financiële zaken moet jij in 2018 nog regelen

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie