Binnenland

8 tips om meer plezier te hebben van je kerstboom

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 8 tips om meer plezier te hebben van je kerstboom

[AVROTROS] Het is weer de hoogste tijd om de kerstboom in huis te halen. Wat kan je doen om die tot na de kerst mooi en groen te houden? Een kerstboomdeskundige geeft tips.

Er zijn allerlei soorten kerstbomen, zoals de Nordmann-spar, Korea-spar en de Colorado spar. Dat zijn kerstbomen die niet prikken. De prikkers zijn de blauwspar, fijnspar en Servische spar. De bomen die in Nederland te koop zijn komen vooral uit Duitsland, Denemarken, België en ons eigen land. Een kerstboom kost volgens Hans Smeets van de Vereniging Nederlandse Kerstboomkwekers tussen de vijftien en zestig euro. "Hele kleintjes koop je voor een tientje. Bij IKEA koop je voor één euro een boom bij je aankopen als een soort reclamecadeau."

Geef je boom water

De kerstboom moet je net als bloemen water geven. Koop je een boom zonder kluit, zaag er dan een stukje van af. "Er zijn ook kwekers die een gat onderin de stam boren. Dan kan hij op een speciale standaard en zuigt hij ook goed water op. Er bestaat ook speciale plantenvoeding voor kerstbomen.

Koop bij een kleine producent of kweker

Wie bij een kweker of kleine producent koopt weet zeker dat hij een vers gekapte boom krijgt. "Hij is dan niet al weken geleden gekapt. Dat is slecht voor de houdbaarheid." Smeets zegt dat als een boom bemest is tijdens de groei, dat hij dan ook beter z'n naalden houdt. "Dat pleit voor een boom afkomstig van een vakkweker." Smeets zegt dat er sprake is van A-, B-, of C-kwaliteit bomen. "In Denemarken hebben ze kerstbomen met een kwaliteitsmerk."

Kap zelf je boom

Bij sommige kwekers mag je zelf je boom uit het veld halen. Je hebt dan een verse boom. "Telers maken er soms een heel feest van met Glühwein."

Koop een duurzame boom

Er worden kerstbomen verkocht die met zo min mogelijk chemische stoffen worden grootgebracht. "Dat gebeurt zonder of bijna zonder het gebruik van het beruchte onkruidmiddel RoundUp." Volgens Smeets wordt RoundUp al bijna niet meer gebruikt bij bomen die uit het Duitse Sauerland komen. "Telers hebben daar vrijwillig afgezien van het middel, net als in Denemarken." Smeets zegt dat er in Nederland telers zijn die schapen tussen de kerstbomen laten grazen. Dan heb je minder onkruid. "Er bestaan nog geen gecertificeerde eco-telers in Nederland." Lees in dit artikel meer over een duurzame kerstboom.

Laat de boom acclimatiseren

Boom gekocht? Zet de boom niet meteen in huis. Laat hem eerst acclimatiseren in je schuur. Dan kan de boom langzaam op temperatuur komen. Pas op als het vriest en als de boom heeft buiten gestaan. Dan moet hij langer acclimatiseren.

Gebruik geen nepsneeuw

Nepsneeuw is geen goed idee als je je boom groen wil houden.

Houd de boom weg bij warmtebronnen

Kerstbomen houden niet van constante warmte dus plaats de boom niet naast de verwarming of in direct zonlicht. Daarmee voorkom je dat je boom uitdroogt. Ook kunnen kerstbomen niet goed tegen lampjes die warm worden. Let hier op als je dus lampjes gaat kopen. Lees hier ook waar je op moet letten bij het kopen van kerstverlichting.

Versnipper de boom na de jaarwisseling

Een boom planten in je tuin is niet altijd een succes volgens Smeets. "De wortels in de kluit zijn gekortwiekt en ook de temperatuur waarin de boom binnen heeft gestaan zijn niet bevorderlijk voor de boom. De boom heeft echt een schok gehad." Smeets tipt om de boom te versnipperen en te composteren.

Lees ook: Hoe houd ik mijn huis brandveilig met kerst?

8 tips om meer plezier te hebben van je kerstboom

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie