Binnenland

Zo bereid jij je voor op je vakantie

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo bereid jij je voor op je vakantie

[AVROTROS] "Een goede voorbereiding is het halve werk." Een bekende uitspraak die ook geldt voor je vakantie. Niks is vervelender dan vlak voor je reis ontdekken dat je paspoort toch nog thuis op het nachtkastje ligt. Radar zet tien tips op een rijtje waar je op moet letten.

De achterban van Radar gaf allerlei tips door via WhatsApp. Zo is Joyce een echte 'vroegboeker' en dat vindt ze heerlijk. Lang voor haar all inclusive vakantie naar Bulgarije regelde ze alles. Jos doet het anders: hij gaat iedere maand een weekje weg, meestal naar Zuid-Europa. "Dan neem ik alleen mijn koffer, ID-kaart en credit card mee. De vliegtickets heb ik in een speciale app op mijn telefoon staan."

10 tips om jouw vakantie goed voor te bereiden

  • Ga je met een auto en reis je bijvoorbeeld door Oostenrijk? Koop dan vooraf online een wegenvignet, dat scheelt je lang wachten bij de grens.

  • Zorg dat je auto vooraf gecheckt is. Hoor je al iets rammelen? Zorg er dan voor dat een erkende vakman ernaar gekeken heeft. Niemand wil pech onderweg.

  • Ook als je niet verwacht pech te krijgen, ben je in veel landen verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidshesje bij je te hebben.

  • Ga je met het vliegtuig? Zorg dan dat je ruim op tijd aankomt op de luchthaven. Voor vluchten binnen Europa wordt geadviseerd om minimaal twee uur van te voren aanwezig te zijn, buiten Europa is drie uur het minimum.

  • Als je naar Amerika gaat heb je een ESTA nodig om het land in te komen. Let erop dat je dit aanvraagt met het paspoort dat je ook gaat gebruiken tijdens de reis. Krijg je vlak voor de reis een nieuw paspoort? Zorg dan dat je ook een nieuwe ESTA aanvraagt. Een ESTA is geen visum, maar een reistoestemming. Extra paspoorttip: een aantal landen accepteren je paspoort niet als deze nog minder dan zes maanden geldig is.

  • Koop je buiten de EU spullen ter waarde van meer dan 430 euro per persoon? Dan moet je daar in Nederland belasting over betalen. Wat je belastingvrij op Schiphol hebt gekocht telt niet mee. Ook mag je maximaal één liter sterke drank (meer dan 22% alcohol), twee liter lichte likeur (maximaal 22% alcohol), vier liter wijn of zestien liter bier meenemen naar Nederland.

  • Wil je veel zekerheid over je vakantie? Boek dan al een half jaar van te voren je reis. Als je op het laatste moment boekt heb je die zekerheid niet, maar kan je mogelijk wel met een speciale last minute aanbieding veel goedkoper op vakantie.

  • Wil je pretparken, dierentuinen of musea bezoeken? Check dan op de site van deze locatie of je online de kaarten goedkoper kunt bestellen. Vaak krijg je een kleine korting als je zelf je toegangskaarten uitprint.

  • Zorg voordat je weggaat dat ook je buren ingelicht zijn over je vakantie. Zij kunnen een oogje in het zeil houden. Vraag hun ook om je brievenbus leeg te halen, want inbrekers controleren zo of iemand thuis is. Als ze dan toch in je huis komen, vraag hen dan ook meteen even of ze je planten water willen geven.

  • Neem paracetamol en andere veelgebruikte medicijnen mee, want dat is buiten Nederland vaak duurder. Ook kun je het soms alleen krijgen bij de apotheek én die is niet altijd open. Wil je niet het doosje meenemen? Zorg dan dat de naam van het medicijn op de strip staat. Dan weet de douane wat je meeneemt.

Als je op het laatste moment toch niet kunt

Mocht je vakantie op het laatste moment toch niet door kunnen gaan dan kun je altijd annuleren, maar dat betekent niet automatisch dat je je geld terugkrijgt. Caspar Janssens, advocaat bij Kneppelhout & Korthals advocaten: "Je kunt bij ziekte annuleren, maar de reisorganisatie mag annuleringskosten in rekening brengen. Die kosten zijn de schade die de reisorganisatie lijdt en lopen vaak op naarmate je dichter bij de reisdatum annuleert. De maximale kosten is het bedrag van de reis. Je kunt vaak wel iemand anders in jouw plaats laten gaan, maar dat moet altijd in overleg en ook dat kan aan regels zijn gebonden, bijvoorbeeld dat het mag tot een week voor aanvang van de reis."

Zo bereid jij je voor op je vakantie

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie