Binnenland

VakantieGarant belt je en stuurt rekening van 349 euro

foto: Vakantiegarantfoto: Vakantiegarant
  1. Nieuwschevron right
  2. VakantieGarant belt je en stuurt rekening van 349 euro

[AVROTROS] Twee weken ergens in Europa een bungalow huren voor maar 349 euro klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het waarschijnlijk ook. Klanten van VakantieGarant werden met het aanbod gebeld. Ze zouden vrijblijvend informatie ontvangen, maar in de kleine lettertjes staat dat als je niet annuleert, dat je dan aan de deal vast zit. Hoe kom je er van af?

Eén van de gedupeerden is Helga Zwart. Zij werd door het bedrijf gebeld en besloot na lang aandringen dat VakantieGarant het aanbod mocht opsturen. Kort daarna bedacht ze dat ze eigenlijk niks met het bedrijf te maken wilde hebben en besloot ze te annuleren. Dat bleek onmogelijk. Helga moest namelijk een speciaal nummer bellen, maar op dat nummer werd niet opgenomen. Na twee weken kreeg ze een dure rekening.

Nog duidelijker was Margareth van Halteren. VakantieGarant mocht van haar best een aanbod opsturen, maar tijdens het gesprek gaf ze duidelijk aan nergens aan vast te willen zitten. Dat was volgens VakantieGarant ook niet zo. Ze zou volgens een medewerker aan de telefoon pas betalen als ze op het aanbod in zou gaan. Een zin later zegt de medewerker wel dat ze moet annuleren als ze niet wil.

'Werkwijze VakantieGarant mag niet'

De manier waarop VakantieGarant werkt mag niet, concludeert Olav Wagenaar van juridisch dienstverlener DAS. Er wordt geen overeenkomst gesloten en die is ook niet geldig. "Er wordt een niet-tastbaar product aangeboden en dan geldt dat na het telefoongesprek nog een schriftelijke bevestiging moet komen. Die is er niet en dus is er geen overeenkomst. Zonder overeenkomst kan er geen betaling worden afgedwongen." Hij raadt klanten aan om vooral niet in te gaan op dreigementen. "Geef per brief aan dat er geen overeenkomst is en dat je niet zult betalen."

Luisteraar Corry wilde weten of het verstandig is om naar de politie te stappen. "Aangifte bij de politie kan je doen, of dit echt zinvol is dat betwijfel ik. Er gaat wel een signaal vanuit. Het is effectiever om een melding bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) te doen. Zij zullen onderzoek doen als er meerdere klachten binnenkomen. Als uit dat onderzoek blijkt dat er sprake is van oneerlijke handelspraktijken dan kan de ACM optreden. Dat zal niet van de een op de andere dag gebeuren, omdat de ACM uiteraard voldoende bewijs moet hebben. De ACM heeft inmiddels al vaak met succes ingegrepen. Vaak door het bedrijf dat de regels overtrad terecht te wijzen, maar ook door het opleggen van hoge boetes."

ACM en politie: betaal niet

De ACM doet momenteel onderzoek naar bedrijven die via telefonische verkoop consumenten misleiden. Aanleiding zijn de meer dan 300 meldingen die binnenkwamen via de website van Consuwijzer. Woordvoerder Saskia Bierling: "De ACM adviseert consumenten die niet expliciet hebben ingestemd met het aanbod niet te betalen. Zij hoeven ook niet te betalen als ze onjuiste of onvolledige informatie over het aanbod hebben ontvangen of als er verkeerde verwachtingen zijn gewekt. Dit geldt ook als er met incasso wordt gedreigd of als er een incassobedrijf wordt ingezet." Een telefoontje naar de politie leert dat ook daar meldingen zijn binnengekomen over VakantieGarant. Ook de politie adviseert mensen om niet te betalen.

Reactie VakantieGarant

Als Radar met het bedrijf belt krijgen we ene Jan Vermeulen te spreken. Hij zegt te werken namens Harun Oğul, die volgens de Kamer van Koophandel eigenaar is van het bedrijf. Hij zegt dat mensen gewoon moeten betalen, omdat er een overeenkomst gesloten is, die niet geannuleerd is. Daarnaast vragen we hem naar de locatie waar het bedrijf gevestigd is. Radar heeft namelijk ontdekt dat het bedrijf niet gevestigd is op het adres dat op de website staat vermeld. Volgens de eigenaar van het pand is VakantieGarant zelfs geen huurder. Waar het bedrijf wel zit wil het telefonisch niet laten weten. "Wij zijn een digitaal bedrijf." Wel zegt Vermeulen dat hij werkt vanuit Nederland. Volgens de Kamer van Koophandel zit het bedrijf statutair in Veendam gevestigd.

Vakantiegarant belt je en stuurt rekening van 349 euro

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie