Buitenland

Tunesische moslimvrouwen mogen met niet-moslims trouwen

foto: Foto's: Willemijn de Koningfoto: Foto's: Willemijn de Koning
  1. Nieuwschevron right
  2. Tunesische moslimvrouwen mogen met niet-moslims trouwen

Als eerste land in de Islamitische wereld heeft Tunesië de wet aangepast die het moslimvrouwen verbiedt om met niet-moslimmannen te trouwen. Een reportage van De Ochtend over hoe de wet in Tunesië wordt ontvangen.

In Tunis vertelt Bakhta hoe haar Franse man zich voor haar bekeerd heeft. "Toen we samen over straat gingen, hield de politie ons vaak aan omdat ze dachten dat ik een prostituee was," vertelt Bakhta. "Als we ongetrouwd een kind zouden krijgen, zou het als bastaard gezien worden en ik als celibatair." Het huwelijk is bijna een vereiste in het Noord-Afrikaanse land.

'Misschien zelfs met geweld'

Aangeven dat je geen moslim bent, kan ook niet. Zo vertelt een andere Tunesische vrouw die met een Zweedse man is getrouwd: "Ze vroegen me naar mijn religie maar ik weigerde te antwoorden, want dat is mijn vrijheid. Ze schreven moslim op."

Het was alleen voor moslimvrouwen verboden om met niet-moslims te trouwen. De wet gold niet voor moslimmannen. "Dat komt omdat moslims ook christenen en joden respecteren, want zij geloven ook in Jezus en Mozes. Maar andersom niet," zegt de rector van de Universiteit Afif Al Sbabti. "En een man zal altijd proberen zijn geloof op te leggen, misschien zelfs met geweld. Een mannelijke niet-moslim zal zijn geloof aan de moslimvrouw opleggen. Dus die wet is er om de vrouwen te beschermen."

Te veel verschillen in de relatie

Al Sbabti vindt de nieuwe wet, waarbij Islamitische vrouwen wél met niet-moslims kunnen trouwen een goed idee. Maar hij denkt dat moslims het niet zullen gebruiken. "Echte praktiserende moslims willen niet met niet-moslims trouwen. Het geeft te veel verschillen in de relatie. Maar nu, met het moderne onderwijs, is religie steeds minder belangrijk voor jonge vrouwen in dit land. Die vrouwen kunnen dan wel met een niet-moslim trouwen."

De wet kwam op initiatief van de regeringspartij Nidaa Tounes. Khalid Chouket is lid van deze partij en vertelt: "Nidaa Tounes strijdt al heel lang om de positie van vrouwen te verbeteren."

Beluister de reportage van Willemijn de Koning hier terug:

Reportage Huwelijk Tunesië

Ster advertentie
Ster advertentie