Buitenland

Britse soldaat helpt IS te verdrijven: 'Het is, als vrouw, wél mijn oorlog'

foto: Foto's: Hans Jaap Melissenfoto: Foto's: Hans Jaap Melissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Britse soldaat helpt IS te verdrijven: 'Het is, als vrouw, wél mijn oorlog'

[KRO-NCRV] Terreurgroep IS verliest grondgebied. Afgelopen week zijn ze Raqqa kwijtgeraakt, de hoofdstad van hun zelf uitgeroepen kalifaat waar ze voor eeuwig zouden blijven. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) wisten, met behulp van buitenlandse troepen, de terreurgroep uit de stad te verdrijven. De laatste twee plekken waar de IS-strijders zich ophielden, een stadion en een ziekenhuis, werden door de SDF heroverd.

'Ik herken niks meer terug'

De strijd om Raqqa was een overwinning, maar het ging niet zonder slag of stoot. Volgens persbureau AFP vielen er 3250 doden. Er liggen verbrande motors op straat. Winkels zijn omvergeblazen. Er zijn weinig tot geen burgers buiten. De stad ligt voor een groot deel in puin. “Ik ken elk stukje van Raqqa, maar ik herken niks meer terug”, zegt inwoner Jamal in een reportage van oorlogscorrespondent Hans Jaap Melissen in De Ochtend.

Het SDF bestaat vooral uit Koerdische en Arabische strijders, maar er vochten ook buitenlandse soldaten mee. Waaronder een Britse soldaat die al zeven maanden aan het front staat. Maar het is toch niet jouw oorlog?, vraagt Melissen haar in de reportage. “Het is, als vrouw, wél mijn oorlog”, antwoordt ze. “Het is, voor iemand die zich een idealist noemt, wél mijn oorlog. We vechten tegen het grootste fascisme van onze tijd, dat in het bijzonder vrouwen onderdrukt.”

Zelf een terrorist

Ze is in dienst van de SDF. In Raqqa heeft ze een overwinning geboekt, maar haar terugkeer naar Groot-Britannie is onzeker. “Ik wil mijn familie zien maar ik kan misschien niet naar huis”, zegt ze. “Mi5, de Britse veiligheidsdienst, zeggen dat ik zélf onderzocht word voor terrorisme.”

Dit komt omdat ze nu verbonden zou zijn aan Abdullah Öcalan, leider van de PKK-partij, die ook tegen IS streed. Öcalan wordt door de Europese Unie en de VS echter zelf als terrorist beschouwd. In Raqqa is hij echter een inspiratie voor een deel van de inwoners, en zwaaien ze tijdens een overwinningsceremonie met zijn vlag.

Overal mijnen

“Ze noemen mij een terrorist, maar de Amerikanen en Britten geven wel steun aan deze groep, die in Raqqa tegen IS vocht”, zegt ze verontwaardigd. Ze is nu bereid de consequenties te aanvaarden van haar dienst in Raqqa. Als ze terugkeert naar Groot-Brittannië hoopt ze te kunnen rekenen op de steun van mensen die weten dat ze niks slechts heeft gedaan.

De inwoners van Raqqa kunnen nu, wanneer er geld voor is, gaan nadenken over wederopbouw. Maar tegelijk zijn ze nog niet uit de gevarenzone. Hoewel het grondgebied van IS kleiner is geworden, wordt vermoed dat de terreurgroep daar nog niet helemaal is verdwenen.

“Er zijn zo veel tunnels. Strijders zeggen dat hieronder nog een Raqqa ligt”, zegt inwoner Jamal. Daarnaast liggen er overal nog mijnen en zelfgemaakte explosieven door de stad. “Ze kunnen nog slachtoffers maken zonder dat ze er zijn.”

Beluister de reportage hier terug:

Verslag uit Raqqa van oorlogscorrespondent Hans Jaap Melissen

Ster advertentie
Ster advertentie