Buitenland
VPRO

Corona bestrijden in Congolees conflictgebied

foto: MSF Franck Ngongafoto: MSF Franck Ngonga
  1. Nieuwschevron right
  2. Corona bestrijden in Congolees conflictgebied

Na hevige ebola- en mazelenuitbraken, duikt nu ook corona op in Congo. Hoe bereid je je als verplegend personeel voor op zo’n volgende gevaarlijke epidemie als je ook nog eens werkt in een conflictgebied met duizenden interne vluchtelingen? Ton Berg van Artsen zonder Grenzen vertelt over haar laatste missie naar de provincie Zuid-Kivu in Bureau Buitenland.

VPRO BB Congo

Ze twijfelde niet toen ze half maart op één van de laatste vluchten stapte naar Kigali in Rwanda, om van daaruit naar de Congolese provincie Zuid-Kivu te reizen. Nederland zat net thuis en hield de adem in. "Het vliegtuig was zo goed als leeg, dat was een bizarre ervaring."

Met haar 71 jaar behoort ze tot de risicogroep, maar bang was Berg niet. "Ik stelde mezelf de vraag: ga ik nu ook in lockdown zeven dag per week, of ga ik me nuttig maken? Het werd het tweede, een heel bewuste keuze."

Ton Berg AzG door MSF Jeroen Oerlemans

Gedoemd

In de provincie Zuid-Kivu in Oost-Congo waar ze de Artsen zonder Grenzen-missie leidde, woedt een gewelddadig conflict wat het werken bemoeilijkt. "Het is een ongelooflijk ingewikkeld conflict met heel veel tegenstrijdige belangen. De grondstoffen zijn de belangrijkste reden. Congolezen zeggen wel eens: wij zijn gedoemd door de rijkdom van ons land."

Soms wil Artsen zonder Grenzen toegang tot een gebied dat door rebellen wordt beheerd, dan moet Berg met die rebellen praten. "Dan leggen we uit waarom we daar zijn en waarom ze ons met rust moeten laten. Gezondheidszorg voor de lokale bevolking is belangrijk, dat weten die rebellen ook, dus we werken op hun geweten. En vooral benadrukken dat je je niet met het conflict bemoeit."

Coronabehandelcentra

Ook al heeft Artsen zonder Grenzen veel ervaring met ebola- en mazelenbestrijding in Congo, het nieuwe coronavirus is toch echt weer een ander verhaal: "Er is nog geen vaccin en in Zuid-Kivu hebben we geen IC-bedden en zuurstofapparatuur zoals in Nederland. Dus het zal heel veel om palliatieve zorg gaan."

Lange tijd leken Afrikaanse landen de coronadans te ontspringen. Nu ook sinds twee weken in het oosten van Congo de eerste gevallen bekend zijn, wordt het volgens Berg spannend: "Er zijn drie coronabehandelcentra opgetuigd in Zuid-Kivu met in totaal 180 bedden. Dat lijkt veel, maar we hebben geen medicatie en dus is het moeilijk inschatten wat we werkelijk kunnen doen."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie