Buitenland
VPRO

Zo reconstueerde Christiaan Triebert de dood van George Floyd

foto: Hanna Hrabarskafoto: Hanna Hrabarska
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo reconstueerde Christiaan Triebert de dood van George Floyd

Christiaan Triebert is onderzoeksjournalist bij Bellingcat en werkt nu voor de New York Times. Fysiek op locatie is hij zelden te vinden, vanachter zijn computer onderzoekt hij gebeurtenissen, rampen, en probeert hij de waarheid stug boven tafel te krijgen. Zo ook de waarheid rondom de dood van George Floyd. Hij reconstrueerde de acht cruciale minuten van seconde tot seconde.

In Nooit Meer Slapen vertelt Christiaan Triebert over zijn werk, het leggen van lugubere puzzels en zijn hoop voor een rechtvaardigere wereld.

{podcast audio="134451" caption=" Luister hier het hele gesprek met Christiaan Tiebert:" }

Het onderzoeksproces

"Eerst was de vraag of we iets nieuws zouden vinden, anders dan de Facebookvideo", vertelt Triebert. "We beginnen dan met de basis: wat is er gebeurd, waar, wanneer? Zijn er nog andere beelden dan alleen de Facebook video’s? Ze ontdekten dat er een kerk, een supermarkt, een restaurant in de buurt waren. Na wat speurwerk kwamen ze in contact met de eigenaren en vroegen hen om de beelden van hun bewakingscamera's.

"Verder wordt er in de Verenigde Staten veel gecommuniceerd via open kanalen. Er zijn hobbyisten die dit allemaal opnemen en ergens online zetten," vertelt de Triebert. Ze zochten naar dat 'open source' materiaal en gebruikten het in hun onderzoek.

Quote

Het is een hele lugubere puzzel

Christiaan Triebert, onderzoeksjournalist

"We maken dan met het team van de New York Times een onlinebestand en we zetten daar alles in, we gooien alles bij elkaar. En dan kun je van seconde tot seconde tot seconde precies zien wat er is gebeurd. Al die stukjes informatie voeg je samen. Het is een hele lugubere puzzel."

Afgrijselijke beelden

"Ik heb geteld hoe vaak Floyd 'I can't breath' zei. Het is afschuwelijk om te zien, je ziet letterlijk hoe iemand dood gaat op beeld. En het gekke is, vertelt Triebert, dat de situatie met Floyd onder controle leek. Er was gemeld dat de extra politieauto’s niet meer hoefden te komen. Maar toch kwamen er extra agenten."

Missende informatie

Nog steeds is niet alle informatie boven tafel. "We zouden graag het materiaal hebben van de bodycamera's van de agenten. Dan kunnen we erachter komen waarom Floyd weer uit de politiewagen is gehaald." Er zijn nog wat onbeantwoorde vragen, maar toch is er één ding heel duidelijk volgens de onderzoeksjournalist: "Stap voor stap voor stap werden er fatale misstappen gemaakt."

Topje van de ijsberg

Deze zaak staat niet op zichzelf. "Dit gebeurt zo vaak. Het is fantastisch wat wij kunnen doen met reconstructie. Maar denk aan alle gevallen waarbij géén informatie vindbaar is. Dat is een donkere plek en daar gebeurt heel veel shit waar we niets vanaf weten."

Hoe je het ook wend of keert, het is bijzondere tijd voor de Verenigde Staten, gelooft Triebert. De beelden van de dood van George Floyd zijn zo duidelijk dat de woede, wereldwijd, wordt vergroot. De beelden zijn afgrijselijk om te zien. Veel woede onderliggende woede, die er al langer zat, komt nu naar buiten."

Hoop

Na het zien van de beelden is het makkelijk om te denken 'wat een fucked up wereld', vertelt Triebert. "En ik heb het privilege dat ik heel veel liefde en vertrouwen heb gekregen in mijn leven, dat ik heb gezien dat er niet alleen maar narigheid op de wereld is. Je moet toch blijven geloven en hopen. We moeten altijd vertrouwen blijven houden in elkaar."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie