Buitenland
NOSNTR

Turkse minister: we beginnen maandag met het terugsturen van IS'ers

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkse minister: we beginnen maandag met het terugsturen van IS'ers

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Soylu, zegt maandag te beginnen met het terugsturen van IS'ers naar hun land van herkomst. Het gaat volgens hem om IS'ers die al in Turkije verblijven en om 287 IS'ers die afgelopen maand zijn opgepakt bij de Turkse operatie in Noord-Syrië.

Eerder zei Soylu al dat de IS'er zullen worden teruggestuurd, ook als hun paspoort is ingenomen. Hij noemde toen geen termijn. Politiek verslaggever Wilma Borgman vertelde in Nieuws en Co hoe het nieuws in Den Haag is aangekomen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Soylu verweet Europa de Turken op te zadelen met het probleem van de gevangengenomen IS-strijders. Hij wees met name naar landen die IS-verdachten hun nationaliteit hebben afgenomen, zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Nederland weigert tot nog toe IS'ers terug te halen uit het gebied omdat het er te gevaarlijk zou zijn. De Nederlandse regering wil dat IS-verdachten in de regio worden berecht.

Consequenties voor Nederland

Voor Nederland heeft de aankondiging nog weinig consequenties, zegt correspondent Lucas Waagmeester. Het is volgens hem nog even de vraag of Soylu de daad bij het woord voegt, of slechts de druk in onderhandelingen wil opvoeren.

Turkije heeft onlangs geen Nederlandse IS'ers opgepakt in Noord-Syrië, zegt Waagmeester. Wel hebben twee vrouwen zich met hun kinderen gemeld bij de Nederlandse ambassade in Turkije. Het is volgens Waagmeester "staand beleid" dat IS'ers in zo'n geval worden teruggehaald.

Wat Nederland met de vrouwen gaat doen, is nog niet duidelijk. De regering zei eerder een van de vrouwen niet terug te willen halen voor berechting omdat haar Nederlandse nationaliteit is afgenomen. Dat gebeurde kort voordat zij zich bij de ambassade meldde.

Of Nederland gaat vragen om uitlevering van de andere vrouw, is ook nog niet zeker. Premier Rutte wil eerst kijken of de Turkse autoriteiten de vrouw willen vervolgen en als dat niet het geval is "gaan we opnieuw de situatie kijken".

'Nauw contact met Turkije'

De regering wil een van de vrouwen niet terughalen voor berechting omdat haar Nederlandse nationaliteit is afgenomen. Dat gebeurde kort voordat zij zich bij de ambassade meldde.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken wilde nog niet veel kwijt over de Turkse aankondiging. "Ik moet het eerst van de Turken zelf horen. Nederland houdt nauw contact met Turkije."

Ster advertentie
Ster advertentie