Buitenland
VPRO

Nederlandse onderzoekers komen Israël tot 2023 niet meer in

foto: Liesbeth Hoogenboomfoto: Liesbeth Hoogenboom
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse onderzoekers komen Israël tot 2023 niet meer in

De Nederlandse onderzoekers Lydia de Leeuw en Pauline Overeem van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) mogen voor ruim vijf jaar Israël niet in. Dat kregen ze deze maand te horen via het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo vertelt De Leeuw in Bureau Buitenland.

Volgens Lydia de Leeuw zijn de precieze gronden voor dit lange inreisverbod nog onduidelijk: “Het zou niet te maken hebben met het onderzoek dat we namens SOMO doen, maar met uitlatingen van mij op persoonlijke titel.”

Kritisch gasrapport

De Leeuw en Overeem haalden in juli van dit jaar het nieuws toen hen op het vliegveld van Tel Aviv de toegang werd geweigerd. De Leeuw zou banden hebben met de BDS-beweging, die oproept tot het boycotten van Israël uit protest tegen de bezetting van Palestijnse gebieden. Haar collega Overeem kwam twee uur later aan en mocht het land ook niet in. Nu blijkt het inreisverbod te gelden tot 2023.

Lydia de Leeuw ontkent de aantijgingen. Zij zegt het afgelopen jaar een aantal openbare lezingen gehouden te hebben over een gasrapport: “Daarin was ik wel uiterst kritisch over de manier waarop gas wordt gewonnen en hoe dat gelinkt is aan de blokkade van de Gazastrook. Dat zou misschien de reden kunnen zijn.”

Activisten komen Israël niet meer binnen

Ster advertentie
Ster advertentie