Buitenland
VPRO

Colombia vervolgt Chiquita's bananenbazen

foto: AFP / Luis Acostafoto: AFP / Luis Acosta
  1. Nieuwschevron right
  2. Colombia vervolgt Chiquita's bananenbazen

Je proeft het niet gelijk maar als er Chiquita op staat dan heeft uw banaan mogelijk een bittere bijsmaak. Colombia gaat dertien voormalige directeuren van bananengigant Chiquita vervolgen wegens het betalen van rechtse doodseskaders, onder wie drie Amerikanen. Duizenden boeren zijn vermoord door paramilitairen die door Chiquita werden betaald.

"We kregen telefoontjes van de Chiquita-plantage waarin bepaalde personen werden aangewezen als ‘veiligheidsprobleem’ of gewoon ‘probleem’. Iedereen wist dat we die persoon dan moesten executeren. De doelwitten waren in de meeste gevallen leden of leiders van de vakbond, en ook mensen die land terug wilden dat Chiquita nodig had voor een plantage. Mensen van Chiquita noemden hen dan verdachte guerrillastrijders of criminelen."

Bekentenis

Zo luidt de bekentenis van Jose Gregorio Mangones Lugo, leider van een beruchte paramilitaire groep die jarenlang in Noord-Colombia opereerde, tegenover een Amerikaanse rechter. Het tekent de manier waarop bananentelers als Chiquita en Dole in Colombia hun winsten veilig stelden over de lijken van duizenden burgers.

Bijna tien jaar na deze verklaring klaagt het Colombiaanse Openbaar Ministerie de directeuren van Chiquita aan voor het financieren van de moord op ongeveer 4000 boeren en vakbondsleden tussen 1997 en 2004. Daarvoor zou 1,7 miljoen dollar zijn betaald.

Groter probleem

Chiquita is niet het enige bedrijf dat doodseskaders betaalde om burgers te vermoorden. Honderden bedrijven, van grootgrondbezitters tot multinationals, zijn bij bloedbaden betrokken geweest. De door hen betaalde paramilitairen waren verantwoordelijk voor het grootste deel van de 200.000 doden en 5 miljoen ontheemden die het gewapend conflict Colombia heeft opgeleverd.

Colombia vervolgt bananen bazen van Chiquita

Ster advertentie
Ster advertentie