Buitenland
VPRO

'Alle extraatjes in het leven zijn verdwenen, dat is deprimerend'

foto: AFP / Sakis Mitrolidisfoto: AFP / Sakis Mitrolidis
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alle extraatjes in het leven zijn verdwenen, dat is deprimerend'

Griekenland moet verder op eigen kracht nu het financiële steunprogramma eindigt, maar blaakt nog lang niet van gezondheid. "Mijn familie en vrienden maken deel uit van de middenklasse. Die is arm geworden en heeft grote moeite om het hoofd boven water te houden", vertelt Angelos Avgoustidis in de Bureau Buitenland Zomer Express.

De Grieks historicus en schrijver zag zijn geboorteland in de acht jaar dat het noodhulpprogramma duurde drastisch veranderen. Wat Avgoustidis betreft heeft Europa veel te strenge voorwaarden gesteld. "Het Griekse reddingsprogramma, is een strafprogramma. Zelfs het IMF geeft toe dat de voorwaarden veel te streng zijn. Zo kan het land er nooit bovenop komen."

Nooit meer op vakantie

"Op de pensioen is flink gekort en gaat nog meer worden bezuinigd. De ex van mijn broer vertelde me laatst dat ze nooit meer op vakantie kan en die was altijd op reis. Dan kan je zeggen: ja, dat gaan we toch niet vanuit Europa financieren. Maar alle extraatjes in het leven zijn verdwenen, dat is deprimerend voor iedereen."

Avgoustidis is net terug van ruim een maand in zijn geboorteland. "In de wijk waar ik vroeger in Athene woonde, zaten een heleboel cafés en restaurants. Die zijn weg, maar er zijn goedkopere souflaki-restaurants voor in de plaats gekomen. Want het bestaat niet dat Grieken niet meer naar buiten gaan voor een kopje koffie, dan gaan ze dood."

Grieken van het financiële infuus

Ster advertentie
Ster advertentie