Buitenland
VPRO

Verkiezingen in een land met een militaire junta, hoe gaat dat?

foto: EPA/Rungroj Yongritfoto: EPA/Rungroj Yongrit
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkiezingen in een land met een militaire junta, hoe gaat dat?

In Thailand kunnen voor het eerst sinds jaren nieuwe politieke partijen meedoen aan de verkiezingen. Al mogen zij geen campagne voeren van de heersende militaire junta. "Zij zien die nieuwe partijen als een gevaar", zo stelt correspondent Annelie Langerak in de Bureau Buitenland Zomer Express.

De verkiezingen staan voor volgend jaar mei gepland, maar het is nog onduidelijk of de militaire machthebbers ze deze keer werkelijk laten doorgaan. De junta heeft de politieke touwtjes al jaren stevig in handen. Toch staat er een nieuwe generatie politici op die daar wat aan wil veranderen.

Gevaar

Zo is er de nieuwe partij Future Forward met als leider de miljardair Thanathorn die zichzelf vergelijkt met de Franse president Macron. "Hij komt uit de rijke middenklasse", zegt Langerak over de jonge zakenman. "Hij heeft hele andere ideeën dan de oude machtselite en wordt daarom gezien als gevaar."

Of Future Forward de verkiezingen gaat winnen doet er niet heel veel toe. Volgens een wijziging aan de grondwet blijft de nieuwe regering onder controle van de militairen staan.

Drie maanden nadat Langerak zich in 2006 als correspondent in Bangkok vestigde, werd de toenmalige premier Thaksin Shinawatra afgezet door de militairen. "Thaksin was de eerste leider in Thailand die opkwam voor de belangen van de armen", aldus Langerak.

Frisse wind

Thaksin was volgens haar als een frisse wind die de taal van het volk sprak. Het land werd verdeeld in zijn aanhangers, de zogenaamde ‘roodhemden’ en zijn tegenstanders de ‘geelhemden’. Langerak: "Sinds die staatsgreep verkeert het land eigenlijk in een politieke crisis."

In het populaire vakantieland Thailand zijn staatsgrepen bijna een traditie te noemen. De teller staat op elf sinds de koning in 1932 de absolute macht verloor. Toch heeft de monarch nog steeds een grote vinger in de pap. Als journalist begeef je je soms in een porseleinkast, want majesteitsschennis wordt nog steeds zwaar bestraft.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland is elke werkdag te horen tussen 19.00 en 19.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie