Buitenland
VPRO

Geen vakantie maar demonstraties in Boekarest

foto: AFP/ Adrian Catufoto: AFP/ Adrian Catu
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen vakantie maar demonstraties in Boekarest

Het belooft een heet weekend te gaan worden in de Roemeense hoofdstad. Roemenen uit de diaspora willen ondanks een verbod gaan protesteren tegen de regeringscorruptie.

Op Facebook en andere sociale media circuleren al weken oproepen voor een protest op 10 augustus. "Deze oproep uit het buitenland is bijzonder en kan weleens leiden tot een hele grote opkomst", zegt schrijver Stefan Popa in de Zomer Express van Bureau Buitenland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grote aantallen in het buitenland woonachtige Roemenen zijn nu vanwege de zomervakantie in hun vaderland. Naar schatting leven ruim vierenhalf miljoen Roemenen in het buitenland. Met name in Italië en Spanje wonen veel migranten uit het voormalig communistische land.

Eind vorig jaar gebruikten de regeringscoalitie van sociaaldemocraten en centrumrechts hun parlementaire meerderheid om controversiële wetgeving goed te keuren. Zo wil de sociaaldemocratische PSD-partij dat bepaalde vormen van omkoping uit het strafrechtwetboek worden geschrapt. "Het is het legaal maken van corruptie", zegt Popa.

Eisen aftreden van regering

De half-Roemeense romanschrijver houdt de ontwikkelingen in het land waar zijn vader uit vluchtte nauwlettend in de gaten. Volgens Popa konden veel Roemenen in het buitenland bij de laatste verkiezingen niet stemmen omdat er te weinig stembureaus waren geopend. "Nu eisen ze het aftreden van de regering."

De gemeente van Boekarest heeft laten weten dat er geen toestemming is voor de geplande protestbijeenkomst. Op haar beurt laat het platform 'Federation of Romanians Everywhere' weten dat ze al eerder toestemming hebben gekregen en geen reden zien om de protesten af te blazen.

Ster advertentie
Ster advertentie