Cultuur & Media
KRO-NCRV

Esther Verhoef over schrijfproces: 'Ik weet nooit of ik op de goede weg ben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Esther Verhoef over schrijfproces: 'Ik weet nooit of ik op de goede weg ben'

Haar nieuwste thriller Façade is nog maar net verschenen of schrijfster Esther Verhoef heeft alweer drie hoofdstukken voor een nog te verschijnen boek af. Hoe een boek afloopt, bepaalt ze soms pas gaandeweg, vertelt ze in De Taalstaat.

In haar nieuwste boek schrijft Verhoef over de jonge, gescheiden moeder Iris van der Steen die met haar oldtimer Toet een roadtrip maakt door Europa. Onderweg ontmoet ze de goed uitziende sportinstructeur Mischa de Jong en lijkt de vakantie een romantische wending te nemen. Maar de knappe jongeman is niet bepaald wie hij zegt te zijn.

Frustratie

Verhoef legt in De Taalstaat uit dat ze van tevoren bij tijd en wijle niet duidelijk voor ogen heeft hoe haar boeken aflopen. Bepaalde sleutelscènes weet ze vooraf op te schrijven, maar voor de rest is het vaak afwachten.

En dat maakt het ook een beetje eng, weet Verhoef. "Ik weet nooit of ik op de goede weg ben en die frustratie halverwege het schrijfproces kan best groot zijn."

Quote

Met de geboorte van een schrijver sterft de lezer, zeggen ze weleens. En dat is helaas wel een beetje waar in mijn geval

Esther Verhoef

Terwijl Verhoef vroeger pakweg tien boeken per week las, is dat tegenwoordig wel anders. Internet ontbrak en vanwege haar leeshonger verslond ze het ene boek na het andere. "Dat ging helemaal nergens meer over", blikt Verhoef terug. "Met de geboorte van een schrijver sterft de lezer, zeggen ze weleens. En dat is helaas wel een beetje waar in mijn geval."

Verwondering

Waar dat precies aan ligt? "Vaak ga ik toch technisch lezen en omdat ik zoveel met taal bezig ben, zijn er nog weinig dingen die me verrassen", zegt de 50-jarige schrijfster, die inmiddels wereldwijd ruim twee miljoen boeken heeft verkocht. "Ik zoek altijd die verwondering, dat hoop ik in elk boek weer te vinden."

Esther Verhoef over haar nieuwe boek: Facade

Ster advertentie
Ster advertentie