Binnenland
KRO-NCRV

GGD's zetten zich schrap voor Britse mutant

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GGD's zetten zich schrap voor Britse mutant

De GGD-instellingen bereiden zich koortsachtig voor op een verdere opmars van de Britse virusvariant door de testcapaciteit fors op te schroeven. Dat stelt André Rouvoet, voorzitter van de koepel van de GGD's. "We blijven op koers om de komende weken op te schalen naar 175 duizend sneltesten, ook al wordt hier nu niet volop van gebruik van gemaakt", vertelt de GGD-GHOR-voorman in 1 op 1.

1 op 1 - 21 Jan 2021, 11:30 - 12:00

Tegen de achtergrond van een mogelijke avondklok in aantocht en van een mogelijke opmars van de Britse mutant zetten de 25 regionale GGD-instellingen zich schrap om hun testcapaciteit te vergroten. Volgens GGD-GHOR-voorzitter Rouvoet zijn de GGD's nu goed voor een dagelijkse score van 120 duizend tot 130 duizend PCR testen waarmee met behulp van een wattenstaafje een uitstrijkje wordt genomen van slijm uit de neus en keel om zo aan te tonen dat iemand besmet is met het COVID-19-virus. Maar de GGD's doen er alles aan om hun 'sneltest-capaciteit' op te schroeven. "Op heel korte termijn kunnen we naar zo'n 150 duizend sneltesten per dag. En voor de komende weken blijven we op koers om op te schalen naar 175 duizend sneltesten per dag."

Verkoudheidje

Daarmee zetten de GGD's zich tegelijk schrap voor een mogelijke derde golf, die kan worden opgestuwd door een mogelijk exponentiële groei van de Britse corona-variant, erkent Rouvoet tegenover Sven Kockelmann, presentator van 1 op 1. "Maar van onze opschaling qua testcapaciteit moet dan wel iedereen met klachten gebruik maken. Ga dus even langs een van onze sneltest-straten, ook als je denkt dat het misschien wel slechts een verkoudheidje is. Er is altijd wel een in de beurt en zo'n test is zo gebeurd."

Met argusogen

De relatieve rust van in- en uitkomend verkeer bij de GGD-sneltest-straten, volgt Rouvoet met argusogen. "Ik heb er geen verklaring voor maar het baart mij wel zorgen." Want het lage aantal mensen dat zich meldt bij de teststraten staat in schril contrast met het onrustbarend hoge aantal besmettingen, stelt de oud-vice-premier. "We zaten eerst op 9000 besmettingen per dag en momenteel schommelen we tussen de 3000 en 6000 besmettingen per dag. Maar om het virus onder de duim te houden, moeten we echt naar een situatie van onder de 2000 besmettingen per dag."

De voormalige leider van de ChristenUnie vermoedt dat het vaccinatieprogramma hierbij een spelbreker kan zijn. "Ik hoor dan dat mensen - ook met klachten - zich niet meer laten testen omdat het vaccineren er toch aan zit te komen". Een volkomen onterechte aanname aldus Rouvoet. "Vaccineren is nu cruciaal. Maar alleen als we tegelijkertijd massaal blijven testen houden we zicht op de verspreiding van het virus en daarmee grip op het virus."

Gemengde gevoelens

Met op zijn zachtst gezegd gemengde gevoelens heeft Rouvoet gekeken naar het verlenen van voorrang in het vaccinatie programma aan de groep van 15.000 huisartsen. Minister De Jonge gaf hieraan vorige week groen licht na een succesvolle lobby vanuit de hoek van de huisartsen.

Daardoor moeten bewoners in gehandicapten-instellingen en in verpleeghuizen plus hun zorgpersoneel mogelijk langer op hun beurt wachten. "Ik vind dat nogal ingewikkeld", zegt Rouvoet. Hij vindt dat ons land beslist niet te veel moet afwijken van de oorspronkelijke vaccinatiestrategie. "We zijn de eerste in Europa die zijn begonnen met het vaccineren van mensen in gehandicapten-instellingen. Dat mag ook wel eens gezegd worden."

Vanaf volgende week komen alles 85-plussers aan de beurt voor hun prik, bevestigt Rouvoet. Om eraan toe te voegen: "Bij zo'n 200.000 mensen zijn de eerste en tweede prikafspraken al gemaakt. Die blijven staan. Voor alle nieuwe afspraken vanaf nu geldt dat de tweede prik niet na de gebruikelijke drie maar na zes weken wordt gegeven."

Geen onverantwoord risico

Met het oprekken van de tijd tussen prik 1 en prik 2 van het Pfizer-vaccin om zo de vaart erin te houden met het inentingsprogramma, neemt het kabinet met hun vaccinatiebeleid absoluut geen gok, zo vindt Rouvoet. "Het is een risico maar geen onverantwoord risico. Maar die ruimte kunnen we ons permitteren."

Mocht die avondklok dan toch worden ingevoerd, dan voorziet Rouvoet geen beren op de weg met betrekking tot het massaal inenten op de middellange termijn zodra er genoeg voorraden aan vaccins zijn aangelegd. Want, mocht ons land over enkele weken nog steeds in de greep zijn van een soort 'spertijd', dan zijn de GGD's er klaar voor, zo benadrukt Rouvoet. "Wij kunnen dan ook 's avonds gaan vaccineren. Als er dan nog een avondklok is, zal het kabinet tegen die tijd zeker uitzonderingen gaan maken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie