Binnenland
BNNVARA

Caribisch deel van ons koninkrijk staat klaar om te vaccineren maar wacht op Den haag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Caribisch deel van ons koninkrijk staat klaar om te vaccineren maar wacht op Den haag

Het vaccineren tegen het coronavirus is in Nederlands inmiddels op stoom maar in het Caribisch deel van ons koninkrijk gaat het minder vlot. Wanneer ze mogen beginnen, welk vaccin en hoeveel ze daarvan krijgen is nog onbekend, zegt Leoni Schenk van Caribisch Netwerk in De Nieuws BV.

Voor het Caribisch deel van ons koninkrijk is het wachten op Nederland voordat zij ook kunnen beginnen met vaccineren tegen het coronavirus. Dat terwijl de eilanden er wel klaar voor zijn, vertelt Leoni Schenk. "Ze hebben priklocaties, ze hebben personeel. Ze hebben plannen liggen die eigenlijk pas deze week door het RIVM bekeken worden."

Complexe logistieke organisatie

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) zegt dat het een complexe logistieke organisatie is om de vaccins op de eilanden te krijgen, legt Schenk uit. "Je hebt daar andere, beperkte middelen zoals de vriezers die opgestuurd moesten worden waar het vaccin in moet worden bewaard." Echter zijn de eilanden al sinds oktober met het ministerie in gesprek, "dus je kunt beredeneren dat ze dit al hadden kunnen plannen", aldus Schenk.

Kortom: de eilanden 'staan te trappelen', vertelt Schenk, "maar het begint daar pas anderhalve maand later dan in Nederland, terwijl beoogd was om in januari te beginnen." Dat het RIVM in Nederland vertraging had, betekent dus voor de eilanden dat zij ook weer daarna komen, legt Schenk uit.

Economie ligt stil

Schenk: "Bonaire staat klaar, liggen op schema en snappen nu niet waarom er vertraging is." Bovendien is er op Aruba onvrede geuit: "Zij krijgen maar geen informatie over welk vaccin, hoeveel ze krijgen en ze staan wel klaar", aldus Schenk. De economie op Aruba is voor het grootste gedeelte afhankelijk van toerisme. Dat ligt door de coronacrisis stil. Dus het is van grote belang dat er zo snel mogelijk wordt gevaccineerd op het eiland.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Aruba, ook op de andere eilanden die tot het Nederlands koninkrijk behoren ligt het toerisme stil. Niet alleen hotels hebben daar last van, benadrukt Schenk, "denk ook aan de taxichauffeurs die afhankelijk zijn van de ritjes die ze doen van het vliegveld naar een hotel. Maar ook muzikanten die spelen in hotels en bars: die leven van toerisme. De eilanden ademen toerisme."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederland heeft genoeg vaccins

Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met dat de gemeenschappen op de eilanden klein zijn, dus gaat het om minder vaccins. "Voor een eerste ronde vaccins heeft Aruba er 1500 nodig", zegt Schenk. "Op Bonaire nog minder. Daar hebben ze 350 vaccins nodig voor zorgpersoneel en 250 voor ondersteunend personeel."

Nederland heeft eerder gezegd genoeg vaccins te hebben gekocht voor het Caribisch deel van het koninkrijk. Daarom is er door de eilanden op dit moment niet zelf ingekocht en wachten ze af, "maar ze weten dus nog steeds niet hoeveel vaccins er hun kant op komen en in welke doses", zegt Schenk. "De premier van Aruba heeft inmiddels gezegd, 'als ik nou weet hoeveel ik krijg en het is niet genoeg, dan ga ik het ergens anders kopen'."

Vaccineren op de eilanden

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie