Binnenland
NOSNTR

Ernst Kuipers hoopt op daling besmettingen, spreiding patiënten nu al een uitdaging

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Kuipers hoopt op daling besmettingen, spreiding patiënten nu al een uitdaging

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding, ziet een tsunami aan ziekenhuisopnames tegemoet. Het betekent voor de ziekenhuizen dat de reguliere zorg nog verder zal worden afgeschaald. Ook stijgt het aantal patiënten op de Intensive Care nu harder dan de toename op gewone afdelingen.

“De eerste golf was een vloedgolf, met name omdat deze snel voorbij is. Deze tweede golf is een tsunami, omdat het stijgende aantal langzaam opkomt maar toch juist krachtiger is en extra sterk”, vertelt Kuipers in Nieuws en Co. De voorzitter verwacht dat de piek in ziekenhuisopnamen pas over drie weken behaald is.

Het zal dan ook een lange tijd duren voordat de reguliere zorg weer kan worden opgeschaald. In de eerste golf duurde het al tien weken voordat de situatie enigszins normaal te noemen was. Dat zal nu nog langer gaan duren volgens Kuipers, juist omdat de tweede golf vele malen sterker is dan de eerste.

Twintig procent van de reguliere zorg afgeschaald

Op dit moment is er volgens Kuipers landelijk gezien zo’n twintig procent van de reguliere ziekenhuiszorg afgeschaald. Dat percentage verschilt overigens per regio. “Het aantal patiënten blijft stijgen. Dat sluit natuurlijk aan op de sterke stijging van het aantal nieuwe besmettingen. Dat laatste is toch weer hoger dan gisteren, dat betekent dat we er vanuit moeten gaan dat de komende periode het aantal ziekenhuisopnamen ook snel zal blijven stijgen.”

Met verdere stijging van het aantal besmettingen gaat het ook nog langer duren voordat reguliere zorg weer op normaal peil is. “We zullen er nog steeds voor zorgen dat mensen die binnen een bepaalde spoedperiode zorg behoeven, dat zij dat ook krijgen. Daarbij is de spreiding essentieel.”

Het is echter lastig wat betreft het spreiden van de zorg. Nu al wordt het steeds moeilijker om de patiënten over het land te verspreiden. Inmiddels gaat dat met ambulances, helikopters en vertrok vandaag de eerste bus met zes patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam naar een ziekenhuis in Maastricht.

Veel zorg blijft over, moeite met plannen

Die moeite met het spreiden zit hem juist in de verdeling tussen reguliere- en coronazorg. “Je ziet dat we in heel het land te maken hebben met reguliere zorg, uitgestelde zorg door de eerste golf en acute zorg door de nieuwe besmettingen.”

Kuipers denkt dat de nieuwe golf te wijten valt aan het effect dat de maatregelen vanaf september hebben gehad. “We zien dat de maatregelen met name vanaf september maar weinig effect hebben gehad. De volgende set is sinds vorige week woensdag pas ingegaan, we zien het effect daarvan pas in het komende weekend terug.”

Het worden dus spannende dagen wat betreft het terugdringen van het virus. Inmiddels overwegen veiligheidsregio’s, met name de veiligheidsregio Twente, een lokale lockdown. We zullen volgens Kuipersechter moeten wachten op het effect van deze maatregelen.“Ik hoop net als ieder ander dat deze maatregelen effect gaan hebben. Maar er moet iets veranderen aan de huidige stijging. Anders gaat de boel spaak lopen.”

Nieuws en Co Kuipers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie