Binnenland
KRO-NCRV

Onno Ruding: beursgenoteerd bedrijf moet staatssteun terugbetalen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onno Ruding: beursgenoteerd bedrijf moet staatssteun terugbetalen

Het komende kabinet zal moeten bezuinigen en belastingen verhogen, dat zegt Onno Ruding in 1 op 1. Ook de voormalig minister van Financiën van mening dat de beursgenoteerde bedrijven de verleende staatssteun terug moeten betalen.

Onno Ruding: 'Beursgenoteerd bedrijfsleven moet overheidssteun terugbetalen'

Ruding vindt het moedig dat het huidige kabinet "zo diep in de buidel tast". Daarnaast is hij het niet eens met de kritiek op het aangekondigde tweede steunpakket, waarin vooral het verdwijnen van de ontslagboete voor debat zorgt. "De ontslagen komen er sowieso aan, en ik denk dat je die juist met de afschaffing van de ontslagboete kunt beperken."

De oud-minister meent dat "enige dankbaarheid hier wel op zijn plaats is", want de Nederlandse overheid "draagt financieel meer bij dan dan sommige andere landen om de bedrijven te redden." Ruding stelt dat staat enorm vrijgevig is, "maar dat kan niet eeuwig zo blijven." De miljarden zullen ook weer terug moeten in de staatskas.

Totaal ander beleid

In de regeringsperiode waarin Ruding als minister opereerde, was er ook sprake van een enorme economische crisis. De werkeloosheid was met 10,2 procent zelfs hoger dan nu, maar het beleid is totaal anders. In de jaren tachtig werd er juist bezuinigd om de crisis te beteugelen, terwijl er op dit moment veel geld wordt uitgegeven om banen te behouden.

Ook de oorzaak van de twee crisissen liggen ver uit elkaar: in de jaren tachtig werd de hoge werkeloosheid veroorzaakt door voorgaand slecht beleid en op dit moment verdwijnt de werkgelegenheid door het gevolg van een wereldwijde virusuitbraak. Wel gemeenschappelijk zijn de torenhoge kosten van de aanpak. Maar in die periode was geld lenen met een hoog rentepercentage van rond de tien procent ook kostbaar, terwijl dat nu niet geval is met een rente van dichtbij de nul procent.

Terugbetalen

De voormalige minister van Financiën is bezorgd over die groeiende schulden. "Er komt er een enorme hypotheek op de volgende generatie aan." In de wereld is er al sprake van een "toenemende schuldenberg", en die zal ook in Nederland groeien. Ruding: "geld komt niet uit de hemel vallen" en het terugbetalen zal via de belastingbetaler verlopen. "Die zal moeten schrokken en dokken."

Met alleen hogere belastingen zullen de schulden niet kunnen worden afbetaald. De CDA-politicus heeft daarom ook sympathie voor GroenLinks-leider Jesse Klaver die in het debat van deze week betoogt dat beursgenoteerde bedrijven het geld niet in de vorm van giften, maar in leningen zouden moeten krijgen. Dat geld moeten ze terugbetalen zodra ze weer winst maken. Ruding zou deze voorwaarde steunen: "al te goed is buurmans gek."

Verkiezingen

Het nieuws dat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan het onderzoeken is of uitstel van de komende verkiezingen mogelijk is, verbaast de voormalige minister Ruding niet. "In principe ben ik geen voorstander, maar nood breekt wet als het nodig zou zijn." Alhoewel Ruding het wel wat voorbarig vindt, nu er "nog bijna een jaar de tijd is om stemhokjes met genoeg afstand te regelen".

Het gevolg van uitstel zou een demissionair kabinet zijn wat hij zelf ten tijde van Lubbers II als "zeer frustrerend" heeft ervaren. "Als demissionair minister ben je beperkt in je mogelijkheden en dat is lastig als je in een crisisperiode zit. Ik zou dat de huidige minister niet toewensen."

En wat als de verkiezingen wel doorgaan, zou het CDA dan ook met Forum voor Democratie kunnen regeren, zoals nu in Brabant? "Ik ben niet gelukkig met die discussie, ik zou daar op landelijk niveau zeker niet voor zijn. Op lokaal niveau zou je het niet kunnen uitsluiten, afhankelijk van de mensen. Maar liever niet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie