Binnenland
KRO-NCRV

Gijs van Dijk (PvdA): 'maak onderscheid tussen student en flexwerker'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gijs van Dijk (PvdA): 'maak onderscheid tussen student en flexwerker'

Het kabinet komt met een regeling waarbij flexwerkers die nu thuis zitten door de coronacrisis, recht hebben op 600 euro per maand en dat drie maanden lang. Dat is voor een groot deel "echt te weinig", zegt Tweede Kamerlid Gijs van Dijk in Spraakmakers. Hij roept op onderscheid te maken tussen studenten met bijbaan en fulltime flexwerkers.

De 600 euro is volgens Van Dijk "net niet genoeg, of net niks". Bij de 15 miljard euro die het kabinet al uitgetrokken heeft in deze crisis, is de groep flexwerkers tot nu toe vergeten. Daarbij doelt hij niet op studenten met een bijbaan, maar arbeidsmigranten, starters op de arbeidsmarkt en mensen die "eindeloos in flexwerk zitten".

Diverse groep

De groep flexwerkers is divers. "De fout die het kabinet heeft gemaakt is alles en iedereen in één grote groep te plaatsen." Van Dijk wil een onderscheid tussen de mensen die wel en niet moeten leven van het inkomen uit flexwerk en nu van de ene op de andere dag geen inkomen meer hebben.

Hij zie een toenemende vraag bij voedselbanken en een toename in aanvragen voor bijstand bij de gemeente. "Dit is een grote groep die is verborgen in de samenleving." Voor die groep moet gezorgd worden, zodat ze huur en boodschappen kunnen blijven betalen. "Dit is de meest kwetsbare groep op de arbeidsmarkt. Die moeten we tenminste duizend euro bieden."

Aparte regeling studenten

Voor de studenten moet een aparte regeling krijgen. Zij zijn tevens eenvoudig te herkennen, doordat ze in de meeste gevallen studiefinanciering ontvangen. Van Dijk stelt voor het gemiddelde van de bijverdiensten te nemen en daar een percentage van te vergoeden.

Flexwerker uit nood

Veel van de flexwerkers kiezen niet vrijwillig voor deze arbeidsvorm, zegt Arjan Vliegenthart van het Nibud. "Het is uit nood geboren omdat ze geen vaste baan kunnen krijgen." Hij verwacht dat een deel van deze groep nu niet rond zal kunnen komen en eerder een aanvraag voor bijstand zal moeten doen.

Het geeft volgens Vliegenthart nog maar weer eens aan, dat nagedacht er moet worden nagedacht over de waarde van werk en de inrichting van de arbeidsmarkt – ook na de coronacrisis.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie