Binnenland
KRO-NCRV

Moeten strenge maatregelen blijven? 'Besef dat het om periode van twee jaar gaat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten strenge maatregelen blijven? 'Besef dat het om periode van twee jaar gaat'

"Iedereen die nu zegt dat we ons moeten houden aan strenge maatregelen, moet zich beseffen dat je dat voor de komende twee jaar zegt", aldus burgemeester van Breda Paul Depla in Spraakmakers. Zolang duurt het voordat er een vaccin is tegen corona, denkt hij.

Mensen moeten volgens hem bedenken dat we over een periode van twee jaar spreken en dat we met die gedachte naar de maatregelen moeten kijken."Besef dat je tegen je oudere moeder zegt, dat ze hun kleinkind de komende twee jaar niet kan vasthouden." Dat is onmenselijk, vindt de burgemeester.

Volgens de burgemeester moeten we er rekening mee houden dat de maatregelen soms verslappen omdat er ruimte is in de zorg, en dat ze op andere momenten weer aangetrokken moeten worden. "Het is een soort harmonica."

Corona-units

Met het Amphia Ziekenhuis in Breda sprak hij al over 'corona-units'. "Als je mensen test en ze blijken ziek, dan moeten we capaciteit in de ziekenhuizen hebben om ze op te vangen. Misschien wel in aparte corona-units, zodat andere zorg door kan gaan."

Daar zit een kostenprijs aan, omdat IC-capaciteit vrijgehouden moet worden voor als het minder gaat en de verspreiding van het virus toeneemt. "Dan heb je wel een samenleving die iets meer kan ademen."

Volgens Depla willen mensen meewerken en voelen ze verantwoordelijkheid. "Daar hoort geen overheid bij die als een soort heksenjacht achter mensen aangaat. Dan verlies je draagvlak voor de noodzakelijke maatregelen."

Uitbraak niet over

Verpleegkundige Niels Jacobs verbaast zich over mensen die aangeven dat in de maatschappij "iedereen er klaar mee is". Hij laakt de gedachte dat corona over zou zijn.

"Het is niet over, er komen elke dag besmettingen bij." Het aantal besmettingen neemt wel af, maar dat is niet omdat het virus minder rondwaart. "Dat komt omdat we ons goed aan de regels houden."

Jacobs ziet dat mensen de verantwoordelijkheden die komen bij een versoepeling, nu al niet aankunnen. Bijvoorbeeld de lange rijen na de heropening van IKEA-winkels. "Weet dat er een groot risico is dat daardoor een nieuwe golf ontstaat omdat er meer mens-mens-contacten komen."

Stand.nl: Het is onverantwoord dat steeds meer mensen eropuit trekken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie