Binnenland
BNNVARA

Alleen opgesloten in verpleeghuis door corona: 'Mijn moeder heeft niet tegen eenzaamheid gekund'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Alleen opgesloten in verpleeghuis door corona: 'Mijn moeder heeft niet tegen eenzaamheid gekund'

Voorlopig komt er geen versoepeling in de bezoekregeling voor de bewoners van verpleeghuizen. Dat de bewoners met twee virussen te maken hebben, wordt duidelijk in de documentaire STEUN: het coronavirus en het eenzaamheidsvirus.

In De Nieuws BV vertelt Lyanne Schroten haar verhaal. Documentairemaker Daniel Godinho Veiga volgde in STEUN haar en haar drie zussen. Hun moeder wordt ziek en komt in een verpleeghuis terecht waar haar vader niet bij mag komen wonen. In een paar weken tijd gaat de gezondheid van de moeder snel achteruit en komt ze te overlijden.

'Mijn moeder heeft niet tegen deze eenzaamheid gekund'

Volgens de laatste schattingen zijn er meer dan 6000 COVID-19 besmettingen in verpleeghuizen geconstateerd, en ligt het sterftecijfer boven de 1000. Tot teleurstelling van velen zei premier Rutte daarom afgelopen dinsdag dat de bezoekersregeling in de verpleeghuizen niet verandert. Er zit veel pijn en verdriet rondom deze beslissing. Zo ook bij Schroten.

"Wij hebben de afgelopen weken in een nachtmerrie gezeten", vertelt Schroten. "Mijn moeder heeft niet tegen deze eenzaamheid gekund. Toen zij op 9 maart van premier Rutte hoorde, dat ze nog 28 dagen niemand mocht zien, heeft zij dit niet kunnen verwerken. Mijn moeder is toen snel achteruitgegaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Mensen in de verpleeghuizen willen een arm om hun heen, en hun kinderen en man zien

Lyanne Schroten

Opgesloten

De moeder van Schroten hield een dagboek bij en schreef daarin op hoe zij zich voelde onder deze omstandigheden. Schroten leest voor: "Maandag 9 maart, opgesloten in de Hazelaar, wegens ziekte."

Schroten licht toe: "Ze wist helemaal niet over welke ziekte het ging, maar ze wist wel dat het zo ernstig was dat er niemand bij haar mocht komen. Mijn moeder heeft nog heel goed in de gaten gehad, dat ze haar kinderen en man niet meer kon zien."

Premier Rutte heeft gezegd dat het coronavirus niet te bestrijden is, en dat het eenzaamheidsvirus wel te bestrijden is. Dat is absoluut niet waar. Met een kaartje en een telefoontje lukt dat niet. De mensen in de verpleeghuizen willen een arm om hun heen, en hun kinderen en man zien", aldus Schroten.

Documentaire

Daniel Godinho Veiga vertelt dat de documentaire laat zien wat de impact van het coronavirus is, op de kleine hechte gemeenschap in Hasselt. Hasselt is het zwaarst getroffen van heel Noord-Nederland.

Samen met een cameraman verbleef hij in Hasselt en vanuit daar, hebben zij een tijdsbeeld geschetst van hoe corona op dit moment de mensen raakt. De heren zijn er blanco ingestapt maar stuitten al gauw op de verhalen uit en rondom de verpleeghuizen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maatwerk

50Plus-Kamerlid Leonie Sazias vertelt: "De verpleeghuizen kunnen niet zomaar open, dat begrijpen wij in de politiek maar al te goed. Wij luisteren naar de deskundigen en vragen specifiek naar de mogelijkheden om elkaar bijvoorbeeld te ontmoeten in de tuin van het verpleeghuis. Wij streven naar maatwerk."

Sazias: "Als het gaat over de verpleeghuizen, zijn de deskundige zeer terughoudend, en dat begrijp ik. Het gaat over de meest kwetsbare groep. Maar juist voor deze groep is het contact en de fysieke aanraking ontzettend belangrijk. Dus daar moet ook echt naar gekeken worden en er moet maatwerk komen."

Het coronavirus versus het eenzaamheidsvirus

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie