Binnenland
WNL

‘Draaiboeken liggen klaar mocht coronavirus in Nederland opduiken’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Draaiboeken liggen klaar mocht coronavirus in Nederland opduiken’

Nederlanders hoeven zich nog geen zorgen te maken over een eventuele uitbraak van het coronavirus in ons land. Voorlopig zijn daar nog geen aanwijzingen voor, zegt Marion Koopmans, hoogleraar virologie bij het Erasmus MC in Rotterdam, in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

In China, waar het virus in de stad Wuhan werd ontdekt, zijn inmiddels tientallen mensen overleden aan het virus. Mensen die besmet zijn kunnen onder meer infecties aan de longen en luchtwegen krijgen. Het virus heeft inmiddels ook Europa bereikt, maar vooralsnog is Nederland niet getroffen. Op dit moment is daar ook nog geen teken van. “Maar het is niet ondenkbaar dat ook in Nederland een keer een reiziger gevonden wordt”, zegt hoogleraar Koopmans.

‘Instanties Nederland goed voorbereid op coronavirus’

Mocht dit gebeuren, dan zijn instanties goed voorbereid. “We hebben in Nederland goed georganiseerde infectieziektebestrijding. Die is ook geoefend”, zegt Koopmans. “Er liggen draaiboeken voor dit soort gevallen. Dus het kan, maar dan liggen de plannen ook klaar. Dan weten de GGD en de ziekenhuizen wat er moet gebeuren.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie