Binnenland
KRO-NCRV

Vreugdevuur Scheveningen: 'Als de gemeente dat afkeurt gaat het in de hele stad mis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vreugdevuur Scheveningen: 'Als de gemeente dat afkeurt gaat het in de hele stad mis'

Gisteravond was het net als de afgelopen dagen onrustig in de Haagse wijk Duindorp. Vandaag wordt besloten of de vreugdevuren in Scheveningen een vergunning krijgen omdat vorig jaar de vuurstapel de vonkenregen veroorzaakte. Haagse ondernemer John van Zweden: "Als de gemeente dat afkeurt, gaat het in de hele stad mis."

Na het vernietigende rapport van de Onderzoekraad voor Veiligheid eerder dit jaar, heeft de gemeente Den Haag strenge voorwaarden opgesteld rondom de vreugdevuren. De organisatie van Duindorp gooide vrijdag de handdoek in de ring - de gemeente heeft volgens de bouwers onmogelijke eisen gesteld voor de vreugdevuren. Van Zweden begrijpt dat er nieuwe regels moesten komen, maar vindt dat de eisen zo idioot zijn dat hij snapt dat de bouwers er niet mee akkoord zijn gegaan.

Toon burgemeester

De Haagse behangkoning, zoals Van Zweden genoemd wordt in de stad, heeft het debat van de Raad over de vreugdevuren in Duindorp gevolgd. Hij laakt de opstelling van waarnemend burgemeester Remkes. "Hij is als een soort dictator een oude schoolmeester. Hij keek de mensen die spraken niet eens aan." Volgens Van Zweden leek de uitkomst vóór het debat al beslist.

Lot van Bree is verslaggever voor Omroep West. "Remkes heeft duidelijk een paar keer gezegd: we laten ons niet chanteren. Dat is inderdaad een autoritaire toon." Van Bree kan zich de houding ook wel voorstellen gezien het onderzoeksrapport en wat er de afgelopen jaren gebeurd is en welke gevolgen dat voor Scheveningen heeft gehad.

Tradities

In het rapport van de Onderzoekraad voor Veiligheid werd de rol van de gemeente als toezichthouder en als verkapte organisator van de vuren gehekeld. "Er is duidelijk gezegd dat de vermenging van organiseren en toezicht niet meer kan." Dat probeert burgemeester Remkes met deze houding te voorkomen, denkt Van Bree.

Volgens haar is er meer dan alleen onvrede over de houding van de gemeente inzake de vreugdevuren. Volgens haar voelen Duindorpers - na de komst van de roetveeg-Piet - alsof er wéér een traditie van ze wordt afgepakt. "Het gevoel is dat de autoriteiten bepalen wat we wel en niet kunnen doen. Dit is echt iets waar de mensen in Duindorp het hele jaar naartoe leven."

Kleine oorlog

Van Zweden hoopt dat Scheveningen wél een vreugdevuur krijgt en dat de Duindorpers daar heen gaan. De gemeente hoeft volgens hem niet voor chantage te zwichten, maar kan wel een beetje welwillend zijn naar de bouwers toe. "En de gemeente moet nadenken: als we in heel Den Haag weer de rellen zoals in 1980 krijgen, dan hebben we een serieuze kleine oorlog."

Stand.nl: De gemeente Den Haag pakt de problemen rondom de vreugdevuren onhandig aan

Ster advertentie
Ster advertentie