Binnenland
KRO-NCRV

Topman bouwgigant BAM: Stikstofmaatregelen kabinet 'niet genoeg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Topman bouwgigant BAM: Stikstofmaatregelen kabinet 'niet genoeg'

De maatregelen die het kabinet vanochtend heeft gepresenteerd ter beteugeling van de stikstofcrisis en de PFAS-malaise zijn verre van toereikend om de bouwsector weer voldoende op gang te krijgen. Dat is de ontnuchterende boodschap van Rob van Wingerden, bestuursvoorzitter van bouw- en vastgoedgigant BAM in het radio1-programma 1 op 1. “Voor de infrastructuur, kleine bedrijven en de korte termijn is dit echt niet genoeg.”

Tegenover Sven Kockelmann stak de topman van de BAM en marktleider van bouwend Nederland zijn scepsis niet onder stoelen of banken in hoeverre de kabinetsmaatregelen wel genoeg zijn. Om maar te zwijgen of dit 'stikstofcrisispakket' überhaupt op korte termijn wel ingevoerd kan worden, “er moet namelijk nog een hoop gebeuren”, stelt Van Wingerden. Om hieraan toe te voegen: “Deze plannen gaan allemaal nog een hoop tijd kosten. Ze moeten nog door de Eerste en Tweede Kamer.”

BAM-baas: Plannen kabinet niet genoeg



Volgens Rob van Wingerden kan het beursgenoteerde bouwconcern BAM - vorig jaar goed voor een omzet van 7 miljard euro- het makkelijk een tijdje uitzingen. Maar dat geldt absoluut niet voor de kleine bedrijven en onderaannemers in de bouwsector. “Als deze plannen nog uitgewerkt moeten worden, dan vliegen de weken zo niet maanden voorbij. Daar hebben niet alle bedrijven de tijd voor."

Ook zonder belemmeringen is het bouwen van 75.000 woningen een ongekend hoog aantal, die Nederland voor het laatst heeft gezien in 2006, vervolgt Van Wingerden. “75.000 woningen hebben we de afgelopen jaren ook niet gehaald en toen hadden we het helemaal nog niet over stikstof”, zegt Van Wingerden. “Ik betwijfel dan ook sterk of de maatregelen van het kabinet nu opeens een stimulerende werking gaan hebben.”

Kabinet presenteert stikstofmaatregelen

Premier Rutte kondigde woensdag een pakket maatregelen aan dat Nederland op de korte termijn uit de stikstofcrisis moet halen. Een reactie op de eerdere uitspraak van de Raad van State, dat Nederland natuurgebieden onvoldoende beschermt. De uitspraak leidde er toe dat veel bouwprojecten werden stilgelegd, later kwam daar ook nog de PFAS-kwestie bij.

De maximumsnelheid gaat overdag naar 100 kilometer per uur op de snelwegen. Verder komt er een subsidiemaatregel om varkensboeren uit te kopen, een noodwet voor projecten als dijkversterking en wordt er gekeken naar de samenstelling van veevervoer. Met het pakket denkt het kabinet volgend jaar de eerder geplande bouw van 75.000 woningen mogelijk te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie