Binnenland
WNL

'Nederland is een prachtig land voor salafisten, ze worden verwelkomd door naïevelingen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland is een prachtig land voor salafisten, ze worden verwelkomd door naïevelingen'

Nederland is gevoelig voor de invloed van salafisten door de naïviteit van politici en beleidsmakers. Dat zegt Syp Wynia in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. "Nederland is een prachtig land voor salafisten", aldus Wynia.

'Nederland is een prachtig land voor salafisten'

De geschokte reacties op het nieuws van deze week over de hersenspoeling van kinderen op salafistische moskeescholen komen Wynia erg bekend voor. "Geschokt zijn is steeds vaker een basisreactie op het Binnenhof", zegt de opiniemaker. "Vaak gaat het over dingen die een groot deel van de Nederlandse samenleving denkt: dit wisten we toch al lang?"

Wynia ziet de geschokte reacties vooral bij onderwerpen die "vanwege politieke correctheid liever onder het tapijt worden geveegd". Die naïviteit is onderdeel van de zelf-islamisering van Nederland, zoals Wynia het graag noemt. Daarmee doelt hij op de "gretigheid waarmee de Nederlandse autoriteiten de islam omarmen."

'Nederland is een pakje boter'

"Zoals Franse imams een keer zeiden: 'Nederland is een pakje boter waar je doorheen snijdt.' Nederland is voor salafisten en andere fundamentalistische moslims een prachtig land. Je wordt er door naïevelingen verwelkomd en geaaid", aldus Wynia. "Een land als Frankrijk is minder naïef."

Ook vrouwenrechtenactivist Shirin Musa herkent die naïviteit. "We staan het toe", zegt zij. De schrikreacties zoals deze week op het nieuws van NRC en Nieuwsuur ziet zij elk jaar opnieuw. "Vorig jaar is ook een reportage geweest door Nieuwsuur over een moskee in Den Haag die voorstander is van vrouwelijke genitale verminking."

"Elk jaar is het weer zo ver", zegt Musa. "Dan zijn we geschokt en worden er nieuwe maatregelen aangekondigd en Kamervragen gesteld. Maar ook met de huidige instrumenten kun je veel bereiken."

Om de overheid te dwingen tot het nemen van maatregelen, kan hetzelfde principe worden toegepast als bij het Urgenda-arrest. Daarbij werd de Staat door de rechter gedwongen om meer maatregelen te nemen tegen broeikasgassen. "Bijvoorbeeld als vrouwenbesnijdenis wordt gepredikt. De staat is verplicht om op te komen voor de mensenrechten van vrouwen", aldus Musa.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie