Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Aboutaleb: ‘Grapperhaus moet sleutelen aan privacywet in strijd drugscriminaliteit’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Aboutaleb: ‘Grapperhaus moet sleutelen aan privacywet in strijd drugscriminaliteit’

Het kabinet moet de privacywetgeving aanpassen om drugscriminaliteit beter aan te pakken. "Anders gaan we de strijd niet winnen." Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb woensdag in het NPO radio 1-programma 1 op 1. Ook sluit hij niet uit dat het kabinet een Nationaal Coördinator Drugscriminaliteit moet gaan aanstellen.

Burgemeester Aboutaleb: ‘Grapperhaus moet sleutelen aan privacywet in strijd drugscriminaliteit’

"Privacywetgeving helpt wel degelijk criminelen om buiten de radar te blijven", aldus Aboutaleb. "De bal ligt bij de minister. In de wet moet geregeld worden dat wij als burgemeesters informatie met elkaar kunnen delen. Als de minister het niet doet, doe ik een beroep op de Kamer. En anders moeten we aanvaarden dat we een tikkeltje lager moeten zingen in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit."

Aanleiding voor zijn oproep is een rapport dat in opdracht van de gemeente Rotterdam is opgesteld door de Erasmus Universiteit over drugscriminaliteit in de Rotterdamse Haven. Daaruit blijkt dat politie en douane de criminele netwerken achter de drugstransporten veel beter in kaart moeten brengen. Grote bazen blijven buiten beeld.

'Drugs ondermijnt de economie'

"We schreeuwen het van de daken. Regel dit nou een keer. Wat de minister gedaan heeft is een vraag stellen aan de Raad van State. Die komt met een heel raar antwoord terug: het moet kunnen binnen bestaande regels. Ik heb tegen de minister gezegd: ik ga het niet doen." Volgens Aboutaleb komt het geld dat met drugscriminaliteit wordt verdiend in toenemende mate terecht in de 'witte' economie. "En dat ondermijnt onze economie."

De honderd miljoen euro die minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft vrijgemaakt om de ondermijnende criminaliteit aan te pakken noemt Aboutaleb een 'druppel op een gloeiende plaat', en bovendien 'niet structureel'. Aboutaleb zegt dat hij en zijn collega-burgemeesters veel meer nodig hebben. "Van het kabinet hebben wij 1100 agenten beloofd gekregen, maar het gat is nog altijd 4000."

Om die reden pleit Aboutaleb onder meer om een ondermijningsfonds. Ook sluit hij niet uit dat het kabinet een Nationaal Coördinator Drugscriminaliteit moet aanstellen. Door de netwerken in kaart te brengen hoopt Aboutaleb uiteindelijk bij de drugsbaronnen uit te komen. Na de zomer komt de Rotterdamse burgemeester met een plan van aanpak. Hij pleit voor liaisons in Zuid-Amerikaanse drugslanden die informatie kunnen doorspelen aan de Nederlandse politie en justitie.

Grote jongens

"We hebben niet voor niets gezegd dat we dit een keer in kaart gaan brengen. Omdat we vermoedens hebben dat we ongelooflijk goed werk verrichten, maar niet bij die grote koppen uitkomen", aldus Aboutaleb. De burgemeester benadrukt wel dat ook 'de kleine visjes' een belangrijk signaal afgeven aan de stad, "het loont niet als je drugsuithaler bent in de haven, maar grote jongens blijven ontsnappen".

In het gesprek liet Aboutaleb verder weten in overleg te zijn met zijn Amsterdamse college Femke Halsema over het opnieuw toelaten van Ajaxsupporters bij voetbalwedstrijden in de stad. De kampioenswedstrijd tussen Feyenoord en Ajax onder de 19 werd dit weekend gestaakt omdat Ajaxsupporters familie van de spelers van de Rotterdamse club wilde belagen. "Deze gebeurtenissen kunnen van negatieve invloed zijn. Maar ik loop dan op de feiten vooruit."

Ster advertentie
Ster advertentie