Binnenland
NOSNTR

Groningen trilt na van forse aardbeving: 'We zijn niet veilig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groningen trilt na van forse aardbeving: 'We zijn niet veilig'

De gaswinning in Groningen moet zo snel mogelijk stoppen en de afhandeling van aardbevingsschade moet ruimhartig worden opgepakt. Dat zegt de Groningse commissaris van de koning René Paas na de aardbeving van vanochtend in de gemeente Loppersum.

"Deze beving maakt in een klap duidelijk dat Groningen nog niet veilig is", zegt Paas. "Een aardbeving komt altijd als een verrassing, maar het was ons bekend dat er nog zo'n grote klap kon komen."

Volgens Paas is nu wel duidelijk dat zo snel mogelijk moet worden gestopt met gaswinning. "Meer gas terug is altijd beter."

Dit jaar versterken

Verder wil de commissaris van de koning dat er haast wordt gemaakt met de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied. "Ik wil gewoon dat er nog dit jaar feitelijk wordt versterkt. De Groningers willen resultaten zien, ze willen een gevoel van veiligheid." Hij praat vandaag met de verantwoordelijke ministers over de beving van vanochtend.

Verslaggever Jeroen de Jager is in Groningen en checkt de schade. Zijn verslag is te horen in Nieuws en Co, vanaf 16:00 op NPO Radio 1

NAM

Omdat de aardbeving van vandaag zwaar was en lang duurde, moet de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) binnen 48 uur een analyse aanleveren bij het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De NAM is verantwoordelijk voor de gaswinning in Groningen.

Na de beving van vorig jaar moest ook een analyse worden aangeleverd; het SodM bepaalde daarna dat de gaswinning met bijna de helft moet worden teruggebracht.

Premier Rutte noemde de beving in het tv-programma Goedemorgen Nederland "verschrikkelijk". Hij zei te hopen dat de schade meevalt. Volgens Rutte was iedereen in de jaren vijftig nog heel optimistisch over de gaswinning, maar is het nu "veranderd in een nachtmerrie".

"Meer gas uit buitenland"

De belangengroep Groninger Bodem Beweging erkent dat de gaskraan niet vandaag of morgen dicht kan, maar vraagt de overheid om het proces wel te versnellen en ook serieus werk te maken van de versterkingsoperatie.

De groep zegt dat de overheid niet langer het argument van leveringszekerheid moet gebruiken om de gaskraan niet nog verder dicht te draaien. Dan moet maar meer gas in het buitenland worden gekocht, zegt de Groninger Bodem Beweging, want het belang van Groningers moet voorop staan.

Een andere belangengroep in het aardbevingsgebied, het Groninger Gasberaad, dringt ook aan op versnelling van de versterkingsoperatie. "Dit vraagt om een crisisachtige aanpak. Het bestaat niet dat we hier eindeloos bezig zijn met allerlei juridische procedures en discussies en niet een schadeproces van de grond krijgen", zegt een woordvoerder.

Ster advertentie
Ster advertentie