Binnenland
NOS

'Gewone Albanezen balen ook van criminele bendes'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gewone Albanezen balen ook van criminele bendes'

Albanese criminele bendes zijn volop actief in de Limburgse wiethandel, bleek gisteren. In de provincie zijn dinsdag bij een grote actie tegen Albanese drugsbendes zestien mensen opgepakt. Er zijn invallen gedaan in twintig panden in Geleen en omgeving. In de meeste daarvan blijken hennepkwekerijen te zitten.

En die arrestaties zijn slechts het topje van de ijsberg, denkt de politie. "Ook in andere landen zijn dit soort bendes actief", zegt correspondent Mitra Nazar in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De Albanese regering zit volgens Nazar behoorlijk in de maag met dit soort criminele netwerken. "Albanië wil graag lid worden van de Europese Unie. Nederland is in dit proces de grootste dwarsligger en dat heeft ook met dit soort praktijken te maken."

Rechters screenen

De laatste jaren heeft de Albanese overheid daarom actief jacht gemaakt op groeperingen die zich met drugssmokkel en andere vormen van criminaliteit bezighouden. En stukje bij beetje wordt het justitieel apparaat doorgelicht.

"Vorig jaar zijn ze begonnen met een systeem waarin ze rechters en aanklagers volledig screenen op bijvoorbeeld banden met de onderwereld of het aannemen van smeergeld. Een aantal rechters en aanklagers is daardoor al ontslagen of zelf opgestapt."

Om criminele Albanese bendes in Nederland te bestrijden, riep een meerderheid van de Tweede Kamer vorige maand Brussel nog op tot de herinvoering van een visumplicht voor Albanezen. "De kranten in Albanië stonden toen vol over die oproep.

Gewone Albanezen die hard werken voor een loon van 300 euro per maand hopen dat hun land snel kan toetreden tot de EU. Zij balen hier ook van en denken: wij kunnen hier ook niets aan doen."

In Albanië laait protest tegen de regering regelmatig de laatste maanden regelmatig op. "Veel mensen vinden dat politiek en maffia hand in hand gaan. Er zijn te veel lijntjes tussen de onderwereld aan de ene kant en hoge ambtenaren, politici en burgemeesters aan de andere kant. Onvrede daarover uit zich steeds meer onder het gewone volk."

Ster advertentie
Ster advertentie