Binnenland

Rutte: minder energiebelasting voor burgers, toch CO2-heffing bedrijven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte: minder energiebelasting voor burgers, toch CO2-heffing bedrijven

[NOS] Het kabinet wil de energielasten voor burgers verlagen en de industrie meer laten betalen voor de klimaatplannen. Dit heeft premier Rutte zojuist gezegd in een reactie op de klimaatrapporten van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB).

De twee bureaus hebben uitgerekend wat de gevolgen zijn van de 600 voorstellen om de opwarming van de aarde terug te dringen.

Het kabinet wil kijken naar een CO2-heffing, een belasting voor bedrijven die veel CO2 uitstoten. Rutte spreekt van een "verstandige" CO-heffing.

Broeikassen

Het kabinet wil in 2030 49 procent minder CO2-uitstoot dan in 1990. Dat is ongeveer 48,7 megaton aan broeikassen. Het PBL denkt dat met de bestaande plannen een afname tussen de 31 en 52 megaton mogelijk is.

De conclusie van dat bureau is dat de klimaatdoelen "waarschijnlijk" niet gehaald worden. Het Centraal Planbureau heeft uitgerekend hoeveel de verschillende huishoudens er door deze maatregelen op achteruit kunnen gaan.

Vooral de lagere- en middeninkomens, gepensioneerden en mensen met een uitkering lijken er meer op achteruit te gaan. Ook moeten burgers meer betalen dan het bedrijfsleven. De oppositie in de Tweede Kamer reageerde daar meteen kritisch op.

Het kabinet was aanvankelijk van plan om de industrie een boete op te leggen bij te vervuilende activiteiten, de zogenoemde bonus-malusregeling. Nu blijkt dat dit plan te weinig CO2-reductie oplevert.

Na 16:00 uur vertellen verslaggevers Heleen Ekker en Marleen de Rooy in Nieuws en Co hoe we de uitspraak van Rutte moeten interpreteren.

Ster advertentie
Ster advertentie