Achtergrond
KRO-NCRV

'Het is inhumaan om die kinderen in Syrië te laten zitten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is inhumaan om die kinderen in Syrië te laten zitten'

Nederlandse kinderen die vastzitten in kampen in Syrië omdat hun ouders zijn afgereisd naar het kalifaat, moeten terug worden gehaald naar Nederland. Die oproep doet kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Maar het kabinet zet zich niet actief in en helpt de kinderen alleen als ze zich melden op diplomatieke posten in Irak en Turkije.

Daarom is de stelling van Stand.nl vandaag: Nederland moet kinderen van jihadgangers terughalen. VVD-kamerlid Arno Rutte is het daar mee oneens. Hij vindt dat deze kinderen niet schuldig zijn aan de daden van hun ouders, maar voor hem is de veiligheid van de kinderen in Nederland belangrijker. Rutte: "Het advies van Kalverboer is onevenwichtig. Waar is de verantwoordelijkheid van de ouders gebleven? Ik vind dat we wel humanitaire hulp moeten verlenen in de kampen, maar ik vind niet dat we die kinderen moeten terughalen."

Inhumaan

Mensenrechtenadvocaat Bart Stapert is het pertinent oneens met Rutte. Hij noemt het inhumaan om die kinderen in Syrië te laten zitten. In de kampen is geen eten, geen onderwijs en zijn geen medicijnen. Stapert vindt dat je de kinderen en hun ouders gecontroleerd terug moet laten komen. "Met behulp van de marechaussee. Je weet dan precies wanneer ze hier aankomen. En dan kan je de ouders hier berechten en de kinderen na onderzoek beoordelen of ze een gevaar voor de samenleving zijn of niet."

Kwestie van papierwerk

Volgens Stapert is het praktisch mogelijk de kinderen te laten ophalen. Hij legt uit: "De Koerden in de kampen zijn bereid een groot deel van de Nederlandse onderdanen over te leveren aan een consulaat. Als onze regering laat weten naar wie ze op zoek zijn, dragen de Koerden ze over naar het dichtstbijzijnde consulaat. Die is in Erbil, Noord-Irak. Dat is echt een kwestie van papierwerk."

Momenteel is 70% het oneens met de stelling. Klik hier om te stemmen.

Meepraten met het nieuws van de dag? Volg Spraakmakers op Facebook en Twitter.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie