Achtergrond
KRO-NCRV

‘De puzzel van De Mol is compleet’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘De puzzel van De Mol is compleet’

John de Mol is de man van het moment. Deze week werd bekend dat hij persbureau ANP en het populairste programma van RTL7 overneemt: Voetbal Inside. Een aderlating voor RTL7 en een briljante zet voor Talpa, aldus de mediaforumleden in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Voetbal Inside is het belangrijkste programma op RTL 7, goed voor 700.000 kijkers op maandag en 500.000 kijkers op vrijdag. Televisierecensent Angela de Jong denkt dat de weinig van de zender over blijft. Al ziet ze wel een kans voor Humberto Tan om een nieuw sportprogramma op RTL op te zetten.

De overstap zou te maken hebben met onvrede van de VI-mannen bij RTL. Gijp werd hard neergehaald na zijn transgender grap. Genee is gepasseerd voor Late Night. Door John de Mol zou hem meer ruimte zijn beloofd. De Jong: “Wilfred Genee werd tegengewerkt bij RTL de afgelopen jaren. Je kan zeggen wat je wil, maar hij kan wel interviewen. Hij heeft het talent om aan te voelen waar de pijn zit bij zijn gesprekpartner, en hij krijgt dat er uit.”

Nu RTL Late Night serieuzer wordt met Twan Huys is er ook meer ruimte voor een entertainment-achtige show op bijvoorbeeld SBS, denkt BNR hoofdredacteur Sjors Fröhlich.

‘Linda de Mol binnen een jaar naar SBS’

Vol belangstelling volgt De Jong de stoelendans die nu gaande is in het medialandschap. Een tijd terug haalde De Mol zijn zoon Johnny naar SBS. De Jong verwacht dat Linda de Mol binnen een jaar ook de overstap maakt. “Met Voetbal Inside en met Linda de Mol heeft Talpa in huis waar mensen de televisie voor aanzetten.”

ANP

Talpa’s puzzel wordt ook completer door de overname van persbureau ANP. De Mol probeerde eerder met Telegraaf en NU.nl de nieuwskant op te gaan, dat mislukte. Nu met ANP heeft hij mogelijkheden om een nieuwsplatform te ontwikkelen dat concurrentie kan bieden aan de bestaande grote nieuwsaanbieders.

Zaken doen met grootste concurrent

De onafhankelijkheid van het ANP zal blijven, denkt Fröhlich. “De waarde van het ANP zit hem in die onafhankelijkheid, dus daar ben ik niet bang voor.” Maar veel grote nieuwspartijen zijn afnemer van het ANP, en die moeten straks dus zaken doen met hun grote concurrent. “De monopoliepositie die gaat ontstaan baart me zorgen. De Mol is uit op geld en macht.”

“De Mol komt steeds met argument dat we iets moeten doen tegen de enorme power van Google en Facebook, dus consolidatie is noodzakelijk. Ik kan dat voor een deel volgen. Maar dit Talpa-conglomeraat is zélf bijna zo’n soort speler als Facebook en Google. Het is niet goed voor het Nederlandse medialandschap als alles in handen is van één partij. En Talpa zal veel moderner en slagvaardiger zijn dan RTL.”

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie