appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Werkgeversbaas Hans de Boer: 'Neem spoedwet Klaver niet aan'

ANP
maandag 12 maart 2018 | KRO-NCRV | Redactie 1 op 1

"Houd eens op met dat gezeur over die salarissen!", zegt voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer. Hij was vanmiddag te gast in in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. De werkgeversvoorman ergert zich groen en geel aan de discussie over topsalarissen. Hij roept de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met de spoedwet die GroenLinks-leider Jesse Klaver deze week wil indienen.

Werkgeversbaas De Boer: neem spoedwet Klaver niet aan

De Boer vindt dat banken onder de Europese salaris- en bonuswetgeving zouden moeten vallen en niet langer onder de veel strengere Nederlandse. "Het wel of niet financieel steunen van een bank als ze in problemen komt is tegenwoordig op EU-niveau geregeld. Op EU-niveau is ook geregeld wat er verdiend mag worden en hoe het bonusbeleid van een bank eruitziet. Wat zou het nou fantastisch zijn als Nederland zich gewoon zou houden aan het EU-beleid, in plaats van de hele tijd het brave mannetje uit te hangen en het ondernemingsklimaat in gevaar te brengen."

De discussie rondom topsalarissen laaide vorige week opnieuw op doordat de topman van ING vijftig procent meer gaat verdienen. "Het interesseert me in het geheel niet wat iemand verdient", zegt De Boer.

Meer vrouwen aan de top

De Boer pleitte in 1 op 1 verder voor de instelling van een Deltacommissie om de uitbreiding van Schiphol naar de Noordzee serieus te gaan onderzoeken. "We leven in een heel dichtbevolkt land. Als je op zee iets zou kunnen doen wat ruimte geeft en geluidshinder tegengaat is dat de moeite waard."

De commissie die dat onderzoekt zou wat De Boer betreft geleid moeten worden door een vrouw.Het geringe aantal vrouwen aan de top is De Boer namelijk een doorn in het oog. "Het gaat niet in het tempo dat je graag wil zien", zegt hij. Daarom stuurt De Boer vijfduizend grote bedrijven een brief. "Zo proberen we ze op een individuele manier aan te spreken. Ik denk dat er meer mogelijk is dan er nu gebeurt."

Foutje gezien? Mail ons. Hartelijk dank!
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1