Achtergrond
EONOS

‘Oh Oh Cherso’ voor vogels vanaf dit weekend te volgen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Oh Oh Cherso’ voor vogels vanaf dit weekend te volgen

De temperaturen zijn nog winters maar voor vogelliefhebbers begint zondag 18 februari de lente. Op dat moment gaat de ‘Beleef de lente’ campagne van de Vogelbescherming weer van start en kan heel Nederland hier kijken naar lief en leed van de familie ooievaar, steenuil en tal van andere vogels. Bij Langs de Lijn En Omstreken een goed gesprek over de charme van vogels kijken.

Reality televisie voor nestelende vogels (1)

De vogelaarsgemeenschap kijkt volgens natuurliefhebber Arjan Dwarshuis uit naar een nieuwe editie van het online evenement. Dat is na de 1,2 miljoen kijkers van vorig jaar geen verrassing te noemen. "Zelf heb ik het meeste met uilen, dat vind ik hele bijzondere vogels. Ik hoor de bosuilen nu al roepen in het Vondelpark als ik daar op een heldere avond doorheen fiets. Die zijn dus al volop actief."

De vogelbescherming kondigde eerder aan dat er dit jaar een ‘nieuwe spectaculaire soort’ te zien is, maar dat is volgens natuurfilmer Luc Enting nog niet helemaal zeker. "De camera’s staan al klaar, maar daar is nog geen activiteit gezien. Dat is de onzekerheid van de natuur. Ze hebben die vogels niet aan een touwtje."

Reality televisie voor nestelende vogels (2)

Hoe film je dit?

De vraag die vaak blijft hangen na het zien van close up natuurbeelden is: "Hoe hebben ze dit gefilmd?" Luc Enting was betrokken bij het installeren van de apparatuur bij de ijsvogel. "We kregen een tip van iemand met een vijver waar een ijsvogel jaagde. Op ons advies is de oever opgehoogd en daarbij hebben we een kunstnest met camera ingebouwd. Het was al in het eerste jaar bingo."

Als er iets kapot gaat aan de apparatuur is het volgens Enting vrij problematisch om de reparatie te doen zonder de vogel lastig te vallen. "Dit najaar stond het water zo hoog dat de bekabeling onder was gelopen. Dat konden we pas repareren toen er ijs lag en de vogel op zoek ging naar stromend water waar hij kon jagen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lief en leed

De beelden geven volgens Dwarshuis een levensecht beeld van de werkelijkheid en die is niet altijd even lieflijk. "De steenuilen zijn heel leuk om te zien, maar de situatie kan ineens omslaan als er een roofdier in beeld komt. Vorig jaar raakte een van de ouders gewond toen die een steenmarter probeerde te verjagen. Zij kon geen muizen meer vangen om de jongen te voeden en dus verhongerden die."

Toch is dit drama geen reden om massaal weg te zappen. "De kijker houdt wel van dit soort ongeregisseerde reality tv. Het is een soort Oh Oh Cherso voor vogels. Het heeft ook wel iets weg van Temptation Island als je kijkt naar het aantal vogels dat vreemdgaat."

Met het video-evenement probeert de Vogelbescherming om draagvlak te creëren voor het beschermen van de natuur. En daar is volgens Enting nog wel wat winst in te boeken. "We moeten niet alleen kijken naar het nest van de vogel, maar naar het hele ecosysteem. Er moet beter worden nagedacht over de inrichting van ons landschap zodat die samen kan gaan met het bestaan van een groot aantal vogelsoorten."

Ster advertentie
Ster advertentie