appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Oud-minister Ploumen: Zijlstra’s leugen is slecht voor Nederland

ANP
maandag 12 februari 2018 | KRO-NCRV | Jelmer van der Schaaf Twitter

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft de geloofwaardigheid van Nederland op het spel gezet door te liegen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Poetin. Dat zegt PvdA Tweede Kamerlid en oud-minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen in Stand.nl op NPO Radio 1. Ze wil snel opheldering van Zijlstra en premier Rutte.

Reactie oud-minister Ploumen op Poetin-bekentenis Halbe Zijlstra

Zijlstra bekende in De Volkskrant dat hij heeft gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst waarbij Poetin uitspraken zou hebben gedaan over zijn wens een 'Groot Rusland' te realiseren. In 2016 waarschuwde Zijlstra op een VVD-congres op basis van wat hij bij die bijeenkomst hoorde voor een oorlog met Rusland. Deskundigen twijfelden al langer aan het verhaal.

Zijlstra stelt nu dat hij loog om zijn werkelijke bron bij de bijeenkomst met Poetin te beschermen. Hij erkent dat het niet slim was maar zegt dat het hem juist om de boodschap van Poetin ging.

Diplomatiek wantrouwen

Het verweer van Zijlstra maakt de kwestie volgens Ploumen niet minder erg. "Je kunt het niet afdoen als 'daarmee is de leugen onschuldig', want dat is hij gewoon niet.

Volgens Ploumen werkt de leugen van Zijlstra diplomatiek wantrouwen in de hand. "In het hele internationale circuit wordt erover gepraat en dat is niet goed voor onze reputatie. In alle hoofdsteden hebben ze nu het bericht uit Nederland vertaald. En daar denken ze allemaal: als ik die Zijlstra de volgende keer zie moet ik me toch even achter mijn oren krabben wat hij doet met wat ik hem ga zeggen en of ik hem kan vertrouwen."

'Zijlstra wordt in Moskou gegrild'

Zijlstra reist deze week naar Moskou voor een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Lavrov. Zijn bekentenis zal volgens Ploumen ook voor dit gesprek grote gevolgen hebben. "Lavrov is een door de wol geverfde minister van Buitenlandse Zaken, die gaat natuurlijk Halbe Zijlstra hierover grillen. En dat is heel slecht voor het Nederlandse belang. Want we hebben met Rusland een moeilijke gecompliceerde relatie. We willen genoegdoening voor slachtoffers en nabestaanden van MH17. Er zijn sancties, dus het was sowieso al een moeilijk gesprek maar nu staat Zijlstra natuurlijk met heel veel nullen achter."

'De minister heeft een probleem'

Volgens Ploumen is er van de geloofwaardigheid van Zijlstra niet veel over. "De minister heeft een probleem." Ploumen wil daarom voor het vertrek van Zijlstra naar Moskou een debat hierover tussen de Tweede Kamer en de minister. "Er is snel een debat nodig om van de minister zelf kunnen horen hoe hij hiertoe gekomen is en hoe hij de consequenties voor zijn relaties met andere landen ziet."

Debat met premier Rutte

Ook premier Rutte moet daar volgens haar bij aanwezig zijn. "Hij wist hier van. Ik wil van de premier weten of dit bij de formatie aan de orde is geweest. Was er toen al bekend dat Halbe Zijlstra niet aanwezig was in dat buitenhuis? Was toen al bekend dat hij het tijdens zijn congresspeech in 2016 niet de waarheid heeft verteld? En hoe is dat gewogen? Dat zijn vragen die ik wel aan de premier zou willen stellen."

Standpunt.nl: Halbe Zijlstra is zijn geloofwaardigheid kwijt als minister van Buitenlandse Zaken

Foutje gezien? Mail ons. Hartelijk dank!
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1